Geen kraambezoek vanwege corona? Laat een kraamcadeautje bezorgen!
In deze corona periode is een kraambezoek aan een vriendin, familielid of buurvrouw niet vanzelfsprekend. Veel ouders kiezen er in deze tijd voor om kraamvisite even af te houden. Dat is goed denkbaar, omdat de kans op besmetting aanwezig is en dat is het laatste wat je wilt Toch kun jij de gelukkige ouder(s) alsnog blij maken met een leuk kraamcadeau.
Lees verderVanaf juli 2020 krijgen partners 6 weken geboorteverlof
Als vader op partner heb je ook recht op verlof wanneer je baby geboren is. Was dat voorheen beperkt tot 2 dagen verlof, wat later werd uitgebreid naar het aantal uren van 1 werkweek; vanaf juli 2020 heeft een partner maar liefst recht op 6 weken verlof. Dit extra lange partnerverlof is vastgelegd in de WIEG-wet, ofwel Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze regeling mogelijk gemaakt met als doel uitgebreider geboorteverlof voor partners meer gangbaar te maken in onze samenleving.
Lees verderGrappig filmpje: baby loopt direct na geboorte
Na de geboorte van een baby wordt een Apgar-score test gedaan. Tijdens deze test wordt de conditie van de baby onderzocht door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts en een score gegeven één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte. De test geeft inzicht baby ten aanzien van vijf vitale criteria: ademhaling, pols- en hartslag, spiertonus, kleur van de huid en reactie op prikkels.
Deze baby laat wel iets heel spectaculairs zien tijdens de test. Direct na de geboorte loopt dit kleintje direct. Bekijk dit geweldige filmpje hier.
Moeder wil betere informatie bijvoeding na overlijden baby door ondervoeding
Borstvoeding is de beste voeding. Echter, wanneer een vrouw niet genoeg borstvoeding produceert, is bijvoeden met een fles noodzakelijk. Dit is wat een Amerikaanse vrouw wil benadrukken die haar zoontje verloren door een gebrek aan voedingsstoffen. Zij wil daarom dat moeders beter worden begeleid in het bijvoeden met flesvoeding wanneer dat nodig is. Nu wordt er in de V.S. volgens haar te weinig gewaarschuwd voor ondervoeding.
Dit schrijft zij aan Fed is Best, een stichting opgericht door artsen die zich hardmaakt voor het bijvoeden van baby’s met flesvoeding als borstvoeding moeilijk op gang komt. Lees verder
Eerste keizersnede waarbij moeder baby zelf uit buik mag halen
Camilla Emmaneel uit Nijkerk heeft in het Diakonessenhuis in Utrecht na een keizersnede haar dochter Jula zelf uit haar baarmoeder mogen halen. Ook wel de maternal assisted c-section genoemd. Dit was de eerste keer dat dit mogelijk werd gemaakt in ziekenhuis en vermoedelijk in heel Nederland. Tijdens een reguliere keizersnede haalt de gynacoloog een baby uit de buik om het na een korte controle pas aan de moeder te geven.
Volgens gynaecoloog Koen Deurloo past deze nieuwe mogelijkheid heel goed in de trend waarbij ouders ook na een keizersnede steeds directer contact met hun kindje wordt gegund. In dat kader: waarom zouden een gynaecoloog en een kinderarts eerst aan het kind moeten zitten? Lees verder
Het aantal thuisbevallingen neemt steeds verder af
Het aantal vrouwen dat thuis bevalt is de afgelopen tien jaar sterk gedaald van 23 naar 13% Het is een opvallende daling omdat Nederland bekend stond als een land waar juist veel vrouwen kiezen voor een thuisbevalling.
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) verklaart de dalende cijfers aan een toenemende vraag aan pijnstilling tijdens de bevalling die alleen in het ziekenhuis gegeven mag worden. Ook krijgen vrouwen steeds vaker het advies niet thuis te bevallen. Lees verder
Zwangere obese vrouwen hebben steeds meer last van complicaties
Zwangere vrouwen die leiden aan obesitas hebben steeds meer last van complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Het overgewicht van de vrouwen wordt over het algemeen veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Meerdere hoogleraren obstetrie in Nederland waarschuwen voor de gevolgen van obesitas in combinatie met een zwangerschap en vragen meer aandacht om dit te voorkomen. Lees verder
6 kraamcadeaus die je beter niet kunt geven
Iedereen die zelf kinderen heeft, heeft het vast wel meegemaakt dat je kraamcadeautjes krijgt waar je helemaal niets mee kan. Dat het erg lief of goed bedoeld is, dat begrijp je wel. Maar toch is het zonde dat je iets krijgt, dat vervolgens in de kast blijft liggen.
Ga je binnenkort zelf op kraamvisite kan dan dit lijstje je helpen met wat je in ieder geval beter niet kunt geven.
Waar let je op bij het gebruik van een badthermometer?
Voor het vaststellen van de temperatuur van het badwater kun je je elleboog gebruiken of als je het preciezer wil weten een speciale badthermometer. Een baby voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Wanneer het badwater tussen de 36ºC en 38ºC is, kan de baby veilig baden.
Onder de 36º treedt er onderkoelingsgevaar op en boven de 38ºC neemt de kans op verhitting of zelfs verbranding toe. Een thermometer moet de temperatuur tussen de 36ºC en de 38ºC, daarom nauwkeurig aangeven. Een nauwkeurigheid van een halve graad is acceptabel. Lees verder
Ziekenhuis beperkt geboortefotografie tijdens bevallingen
beschreven wij gisteren nog dat geboortefotografie steeds populairder wordt. Aan de enorme toename aan fotografen die zich specialiseren in het fotograferen van geboortes wordt door Zuyderland-ziekenhuis in Limburg echter ook paal en perk gesteld. De belangrijkste achtergrond hiervan is dat het ziekenhuis erkent dat de vraag naar babyfotografie toeneemt, tegelijkertijd wil het ziekenhuis zelf de controle houden over wie de operatiekamer betreedt. Lees verder