Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ouderschap

Wat hoort er in je verbandtrommel zodra je kinderen krijgt?

Op het moment dat je kinderen krijgt (en eigenlijk ervoor al) is het zaak dat je de juiste eerste hulp spullen on huis hebt. Maar wat moet een EHBO door ofwel een verbandtrommel nu precies bevatten?

Alhoewel je altijd persoonlijke aanvullingen kunt doen, bestaat de vereiste basis uit de volgende zaken:

  • Minimaal 10 strips wondpleister, in verschillende maten en met schattige afbeeldingen.
  • Een mitella.
Lees verder

Ruim 90% van de Nederlanders heeft opvattingen over timing van het ouderschap

In CBS-reeks Statistische Trends staan opvattingen over de timing van het ouderschap centraal. Heeft de volwassen Nederlandse bevolking een opvatting over wanneer het beste gestart kan worden met een gezin?

Lees verder

Gescheiden ouders blijven bij elkaar in de buurt wonen

Steeds meer kinderen krijgen te maken met een scheiding van hun ouders. Co-ouderschap is steeds gangbaarder geworden in de afgelopen decennia. In geval van co-ouderschap wordt de zorg voor de kinderen gedeeld tussen de ouders en brengen de kinderen ongeveer gelijke tijd door in beide ouderlijke woningen. Als ouders bij elkaar in de buurt wonen, ondersteunt dit het co-ouderschap.

Lees verder

Hoe zorg je ervoor dat je kind rustig gaat slapen?

Tips bij het opvoeden kunnen soms handig zijn in lastige situaties. Denk bijvoorbeeld aan het in slaap komen. Er zijn gevallen dat dit ontaardt in langdurige taferelen, waarbij grenzen steeds onduidelijker worden, er vaak ruzie ontstaat wat voor kind en ouder onnodig veel stress oplevert. Onderstaande 5 stappen kunnen dan uitkomst bieden:

Lees verder

Welke invloed heeft corona op de omgangsregel van de kinderen van gescheiden ouders?

Er zijn veel vragen van gescheiden ouders over de invloed van corona op hun gebruikelijke omgangsregeling. Ouders vragen zich af of ze moeten voldoen aan de regeling. Ook willen ze dringend weten hoe het gaat met de omgang van het kind op het moment dat er verdergaande maatregelen worden genomen zoals een lock-down.

Lees verder

Laat jij je baby de eerste 6 maanden op jullie kamer slapen?

Je baby de eerste maanden van zijn leven wel of niet bij je op de kamer laten slapen, is een dilemma waar ouders vaak mee worstelen. Uit een nieuwe studie van de Radboud Universiteit blijkt dat als een baby het eerste half jaar bij de ouders slaapt niet leidt tot latere slaap- of gedragsproblemen. En zelfs positieve effecten heeft.

Roseriet Beijers, ontwikkelingspsycholoog aan de Radboud Universiteit, startte het onderzoek om de eeuwige discussie over de beste slaapplek voor een baby te beslechten. Lees verder

Ouders toegestaan om doodgeboren kind te laten registreren

Een nieuwe wet is van kracht gegaan om ouders de mogelijkheid te geven een doodgeboren kind te laten registreren in de Basisregistratie Personen. Ook wordt het mogelijk om met terugwerkende kracht deze kinderen te laten registreren aan de hand van een geboorteakte met vermelding dat het kind doodgeboren is.

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van een grote groep ouders van wie het kind dood ter wereld kwam. Lees verder

5 tips om je kind goed te laten slapen

Sommige kinderen hoeven maar hun bed te zien en ze liggen al op een oor. Niet elk kind slaapt echter zo gemakkelijk in. En een kind aanmoedigen om op tijd in bed te gaan slapen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien tonen studies aan dat steeds meer oudere kinderen moeilijker in slaap komen door het gebruik van sociale media voor bedtijd. Hierbij 5 handige tips om je kind goed te doen slapen. Lees verder

Hoe kun je je kind leren opruimen?

Opruimexpert Maria Kondo is van mening dat opruimen ons als kind te weinig wordt geleerd. De bereiding van gerechten worden doorgegeven als familietradities, hoe je moet opruimen echter niet. Kinderen hebben tegenwoordig maar weinig taken in het huishouden. Dit, terwijl hoe je een huis leefbaar houdt goed zou passen in de opvoeding van kinderen.

Maar hoe pak je dat aan als ouder? Ruziemaken over rommelige kamers, rondslingerende kleding of speelgoed is niet het eerste waar je op hoopt. Maar bedenk wel dat een kind al vanaf zesjarige leeftijd in staat is om zelfstandig op te ruimen. Als ouder kun je zelfs al op veel jongere leeftijd starten met beginnen met het aanleren van opruimvaardigheden. Lees verder

Meer dan 1 op de 4 gescheiden ouders praat niet met elkaar

Co-ouderschap betekent niet in alle gevallen dat kinderen door ouders ‘samen opgevoed’ worden. Slechts 1 op de 3 gescheiden ouders heeft regelmatig contact met de ex-partner. Ruim 1 op de 4 gescheiden stellen praat zelfs nooit met de andere ouder. Lees verder