Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwanger worden

Denk ook aan je zorgverzekering als je zwanger wilt worden

Wanneer je zwanger wilt worden, ben je vaak al veel zaken aan het voorbereiden van wat nodig is, maar denk je ook aan je zorgverzekering? Tijden je zwangerschap, bevalling en kraamtijd krijg je te maken met extra zorgkosten, dus het is goed om vooraf na te gaan of je hiervoor verzekerd bent. Of dat het nodig is je hiervoor aanvullend te verzekeren. 

Lees verder

Zwangerschap na sterilisatie komt soms voor

Elk jaar worden er in Nederland 3000 – 4000 vrouwen gesteriliseerd. Er zijn verschillende manieren om je te steriliseren.

Lees verder

Wil je graag zwanger worden? Probeer het einde herfst

Mocht je graag zwanger willen worden, dan is het goed te weten dat de kans op een zwangerschap groter is aan het eind van de herfst en in de lente het kleinst. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Boston dat plaatsvond in Noord-Amerika en Denemarken en de resultaten gepubliceerd zijn in Human Reproduction.

Lees verder

RIVM: vrouwen slikken te weinig foliumzuur rondom zwangerschap

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, dan wordt aangeraden om foliumzuur te slikken. Vanaf vier weken voor tot acht weken na de bevruchting.

Bij een gebrek aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Het ongeboren kind krijgt hierdoor een verhoogde kans op onder meer een open ruggetje, een schisis en een gespleten gehemelte. Ook het risico van vroeggeboorte kan met foliumzuur worden verkleind.

Lees verder

Vermijd beter de (kinder)boerderij als je zwanger bent of wilt worden

Dat je als zwangere vrouw goed moet letten op wat je eet en drinkt, is algemeen bekend. Maar wist je dat je ook een bezoekje aan de kinderboerderij beter even kunt uitstellen? Geiten en schapen kunnen namelijk ongemerkt bepaalde bacteriën met zich meedragen.

Lees verder

Zwangere obese vrouwen hebben steeds meer last van complicaties

Zwangere vrouwen die leiden aan obesitas hebben steeds meer last van complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Het overgewicht van de vrouwen wordt over het algemeen veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Meerdere hoogleraren obstetrie in Nederland waarschuwen voor de gevolgen van obesitas in combinatie met een zwangerschap en vragen meer aandacht om dit te voorkomen. Lees verder

Wel of geen antidepressiva tijdens zwangerschap?

Nog steeds zijn wetenschappers er niet zeker van of depressieve vrouwen wel of geen antidepressiva kunnen slikken tijdens hun zwangerschap. Er is nog nooit gerandomiseerd onderzoek gedaan naar het effect van antidepressiva op het ongeboren kind. Hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting beveelt angstige of depressieve vrouwen met een kinderwens aan om de klachten voorafgaand aan de zwangerschap te verminderen, meldt NRC.

Bockting vertelt aan NRC het lastig te vinden om aanbevelingen te doen, omdat de effecten gewoonweg niet duidelijk zijn. Toch zijn er een paar negatieve effecten aan het licht gekomen, maar enkel uit beloopstudies. Zo blijkt bijvoorbeeld dat kinderen een vergroot risico hebben op ademstilstand, een grotere kans op taal- en spraakstoornissen en kindersterfte is anderhalf keer zo groot onder moeders die tijdens de zwangerschap het antidepressivum SSRI slikken.
Lees verder

150 vrouwen moeten kinderwens uitstellen door zaadblunder UMC Utrecht

150 vrouwen moeten hun kinderwens uitstellen. Zij moeten nog minimaal een maand wachten tot het ivf-laboratorium in het UMC Utrecht weer opengaat.

In eerste instantie leek het om 26 stellen te gaan die de schrik van hun leven kregen. Het UMC Utrecht belde hen vorige week met de boodschap dat er mogelijk sperma was verwisseld in het ivf-laboratorium. Eén van de medewerkers gebruikte anderhalf jaar verkeerde slangetjes. De fout blijkt nu nog groter. Lees verder

Steeds meer kinderen met een 50 plus vader

De meeste vaders zijn bij de geboorte van hun kind tussen de dertig en veertig jaar oud. Steeds vaker zijn vaders echter de veertig al gepasseerd. Dat meldt CBS.

In 2015 zijn 170,5 duizend baby’s geboren. De vader van 16 procent van deze kinderen was veertig jaar of ouder. Twintig jaar geleden gold dat nog voor 10 procent. Een klein deel van die vaders is boven de vijftig. Vorig jaar hadden 2 500 baby’s een vader van vijftig jaar of ouder.
Lees verder

150 vrouwen wachten op IVF behandeling bij UMC Utrecht

Hoewel eerder ingeschat op 84, blijken er maar liefst 150 vrouwen voorlopig niet terecht bij de IVF kliniek van UMC Utrecht voor behandeling. Patiënten van het UMCU, Rijnstate Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, het Diakonessenziekenhuis en het Sint Antoniusziekenhuis moeten minimaal nog een maand wachten op de behandeling. Vrouwen die reeds gestart waren met de hormoonbehandeling worden nog wel verder geholpen.

De IVF kliniek is sinds vorige week gesloten omdat aan het licht kwam dat bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen mogelijk de zaadcellen van de man van een ander stel gebruikt zijn. Lees verder