Voedsel dat je baby niet mag eten

Baby’s in de leeftijd van 7-12 maanden mogen nog niet alle soorten vast voedsel eten. Vanaf 1 jaar mag je deze soorten vast voedsel wel aan je kind geven, bij voorkeur geef je het je kind echter langer niet. Hieronder staat een opsomming van de voedingsmiddelen welke dit betreft.

  • Zout: voeg geen zout aan het eten van je baby, omdat dit slecht is de nieren. Ook is het advies je baby geen producten te geven waar op zichzelf al veel zout in zit.
  • Smeerkaas: je baby mag maximaal 1 à 2 boterhammen met zoutarme smeerkaas per week. Gewone smeerkaas mag niet, omdat dit te veel zout bevat.
  • Koemelk: totdat je baby 1 jaar oud is  kun je je baby beter nog geen koemelk geven, het bevat te weinig ijzer en goede vetten voor baby’s van die leeftijd. Wat wel mag is af en toe wat magere yoghurt als dessert, zolang borstvoeding of kunstvoeding de belangrijkste melkbron blijft.
  • Brood en graanproducten: indien je op advies van het consultatiebureau al voordat je baby 6 maanden oud is brood- en graanproducten geeft, zorg er dan voor dat je alleen producten geeft zonder gluten. Baby’s van deze leeftijd zijn namelijk overgevoelig voor gluten.  Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals brood, pasta of pap. Vanaf 7 maanden mag je baby wel gluten eten.
  • Leverworst: je baby mag maximaal 1 à 2 boterhammen met (smeer)leverworst per week. Leverwordt bevat namelijk veel vitamine A in, wat  schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kind.
  • Nitraatrijke groenten: let op op met zogenaamde nitraatrijke groenten en geef dit niet vaker dan 2 keer per week. Het nitraat kan door verwarming veranderen in nitriet, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kind. Nitraatrijke groenten zijn onder meer spinazie, andijvie, en bietjes.
  • Vis: geef je baby geen vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Daarnaast mag je baby ook geen rauwe of voorverpakte gerookte vis eten, omdat hier ziekmakende bacteriën in kunnen zitten.
  • Vlees: geef je baby tenslotte geen rauw vlees, omdat ook hier ziekmakende bacteriën in kunnen zitten. Denk hierbij aan filet américain, ossenworst of te rood gebakken vlees.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone