Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welke vormen van kinderopvang zijn er?

Vormen van kinderopvang

In Nederland zijn er verschillende vormen van kinderopvang, waarbij er een onderscheid tussen formele en informele kinderopvang gemaakt moet worden.

Formele kinderopvang

Formele kinderopvang betreft betaalde opvang die wordt aangeboden door een commerciële instelling. Hieronder valt dagopvang, gastouderschap, de peuterspeelzaal en buitenschoolse of tussenschoolse opvang.

Informele kinderopvang

Informele opvang betreft al dan niet betaalde opvang die je organiseert via het informele circuit. Hieronder vallen grootouders die vaste dagen oppassen, een inwonende au pair, een nanny of een oppas die af en toe een avond voor je kind(eren) zorgt.

Kinderopvangtoeslag hangt af van vorm kinderopvang

Niet voor alle vormen van kinderopvang ontvang je kinderopvangtoeslag, hetgeen een tegemoetkoming van de overheid betreft. Alleen de opvang zoals beschreven in de wet Kinderopvang komt hiervoor in aanmerking. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt is afhankelijk af van het inkomen van jou en je partner, van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en van het aantal opvanguren waarvoor je recht op kinderopvangtoeslag hebt. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de site van de belastingdienst.

In principe krijg je kinderopvangtoeslag indien je de keuze maakt om je kind(eren) naar de dagopvang of buitenschoolse opvang te brengen of te kiezen voor gastouderschap en de betreffende organisaties erkend zijn door de gemeente.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email