Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!

Leestip

 • Fabeldieren

  Fabeldieren

  Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »

Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig

Baby’s hebben veel slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Het slaapgedrag verschilt per baby, maar de volgende hoeveelheid slaap kun je als normaal bestempelen:

 • Baby’s tot 3 maanden oud slapen circa 16 tot 17 uur per dag. Rond de voeding zijn ze ongeveer 1 tot 1,5 uur wakker. Dit is inclusief de voeding.
 • Baby’s vanaf 4 maanden oud krijgen meer een dag- en nachtritme en slaapt ongeveer 15 uur per dag.
 • Baby’s vanaf 6 maanden kunnen al 6 tot 8 uur achter elkaar slapen.
 • Baby’s vanaf 9 maanden oud vinden het minder prettig om ’s avonds alleen te zijn. Dit heeft ermee te maken dat je baby overdag veel meemaakt en dat ’s nachts moet verwerken. Hierdoor kan je baby veel gaan dromen, onrustiger slapen en soms wakker worden.
 • Baby’s vanaf 1 jaar oud slapen de hele nacht en doet ook in de middag nog een slaapje.

Structuur voor het slaapgedrag van mijn baby

Wat belangrijk is en helpt bij het ontwikkelen van goed slaapgedrag van je baby, is het aanbrengen van een duidelijk structuur in het leven van je kind. Dit kun je doen door:

 • Een vaste structuur en een vast dag- en nachtritme te hanteren m.b.t. activiteiten, voeding en slaap.
 • Gebruik te maken van een vast ritueel bij het naar bed brengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een liedje zingt, de knuffels gedag zegt of een muziekdoosje aanzet.

Omgeving waar mijn baby slaapt

Houd er tenslotte rekening mee dat de omgeving waar je kind in slaapt rustig is en veilig aanvoelt. Dit bevordert een goede nachtrust.
Zo moet de kamer niet te warm of koud zijn. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen de 16°C en 18°C. Een licht aan op de gang of een nachtlampje in de babykamer geeft een prattig en veilig voor je kind als het bang is in het donker.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email