Hoe stop ik met borstvoeding?
Het afbouwen van borstvoeding
Afbouwen, of het nu gedeeltelijk is of helemaal, is altijd emotioneel. Dit geldt ook voor de vrouwen die deze keuze bewust maken. Achtergrond hiervan is dat je na een periode van intiem contact met je baby afscheid neemt waarin je melk van jezelf aan je kind kon geven. Anderen zullen naast jou nu een rol gaan spelen in het voeden van je kind. De emoties die hiermee gepaard gaan zijn normaal en het kan even duren voordat je weer de oude bent. Probeer zodoende ruimte te geven aan deze gevoelens en bespreek ze met je partner of een goede vriendin.
Wennen aan het afbouwen
Naast je hoofd, moet ook je lichaam wennen aan het besluit om te stoppen met het geven van borstvoeding. De productie van moedermelk zal in eerste instantie toch opgestart worden en/of doorgaan. Stimuleer je borsten daarom niet en leg je kindje niet aan. Als je je kindje aanlegt, worden je tepels gestimuleerd en krijgen je hersenen een signaal om melk te maken.
Het hangt af van de duur van de periode dat je borstvoeding hebt gegeven, hoe je het beste kunt afbouwen en hoe lang je hiervoor de tijd moet nemen.
Na korte periode stoppen
Als je kort na de bevalling al wilt stoppen met borstvoeding (in de eerste week), dan gaat dit vrij gemakkelijk en in een kort tijdsbestek. Dit kun je doen door een goede, stevige beha te dragen en koude kompressen te gebruiken wanneer je veel last krijgt van stuwing. Als koude kompres kun je maandverband gebruiken wat je nat maakt en vervolgens in de vriezer legt. Doe ze in je bh als ze echt koud zijn en zorg ervoor dat je een doekje gebruikt om de huid van je borsten te beschermen. Mocht je erg veel last houden van stuwing, dan kun je één of enkele keren je borsten leegkolven. In dit geval zorg je er juist voor dat je borsten warm zijn door voorafgaand een warme douche te nemen. Probeer echter wel het kolven af te bouwen door steeds minder en minder lang te kolven door alleen te kolven als je stuwing hebt en dan enkel zo lang zodat je de ergste spanning wegneemt. Als je op deze wijze afbouwt ben je over het algemeen al na een paar dagen van de stuwing af en is je melkproductie niet goed op gang gekomen.
Na langere periode stoppen
Geef je al een langere periode borstvoeding en wil je afbouwen, dan zijn je borsten al volop begonnen met de productie van moedermelk en is het belangrijk dat je rustig de tijd neemt om te stoppen om ernstige stuwing te voorkomen en het risico op een borstontsteking te reduceren. Je hebt een aantal keuzes om af te bouwen:
- Allereerst kun je ervoor kiezen je baby aan de borst te blijven voeden waarbij je langzaam elke keer een voeding laat vallen en vervangt door kunstvoeding.
- Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van aan de borst te voeden, te kolven en elke keer een kolfbeurt te laten vallen en en vervangt door kunstvoeding. Het maakt niet uit welke voeding je laat vallen, wat jouw voorkeur heeft. Het is goed mogelijk dat je borsten door het overslaan van een voeding vol aanvoelen. Zolang het niet te pijnlijk aanvoelt is er geen probleem.
- Is het echter te pijnlijk, dan doe je er beter aan om de ergste spanning er af te kolven, totdat je borst redelijk soepel aanvoelt. Op het moment dat je geen stuwing meer hebt, is het tijd om weer een volgende voeding te laten vallen. Het is verstandig dat je dan een voeding laat vallen die niet direct volgt op de voeding die je hiervoor hebt laten vallen. Gemiddeld doe je een week om één voeding af te bouwen. Afhankelijk van hoe je je voelt kun je dit sneller of juist langzamer doen. Wees hierbij zeer alert voor signalen als rode en/of harde plekken, stuwing e.d. om een eventuele ontsteking aan je borsten te voorkomen.
Houd er rekening mee dat sommige baby’s moeite hebben met het accepteren van kunstvoeding. In sommige gevallen is het dan effectief om een periode kunstvoeding te mengen met afgekolfde moedermelk.