Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Helft van alleenstaande vrouwen wordt uitgesloten voor een ivf-behandeling

In Nederland blijken niet alle alleenstaande vrouwen terecht te kunnen bij elk ziekenhuis voor een ivf-behandeling.

Tijdschrift Opzij heeft hier onderzoek naar gedaan. Terwijl in de richtlijn van gynaecologen staat dat alleenstaande vrouwen niet bij voorbaat uitgesloten mogen worden voor een vruchtbaarheidsbehandeling, gebeurt dit dus kennelijk in de praktijk bij veel ziekenhuizen wel.

In maar liefs 19 van de 39 ziekenhuizen die onderdeel waren van het onderzoek van Opzij, werden single vrouwen niet geholpen. Dit betrof onder meer het VUmc in Amsterdam en het Radboud umc in Nijmegen. De achtergrond van het weigeren van de vrouwen was verschillend: het ziekenhuis heeft geen spermabank of andere ziekenhuizen in de buurt hebben betere faciliteiten voor de behandeling.

Het argument dat alleenstaand ouderschap niet goed is voor het welzijn van het toekomstige kind wordt niet genoemd volgens Opzij. Op de achtergrond speelt dat voor sommige ziekenhuizen echter wel mee. ‘Sommigen vinden het alleenstaand ouderschap geen juiste keuze’, geeft directeur Rien Crooij van het Medisch Centrum Kinderwens aan.

Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie is het feit dat een vrouw alleenstaand moeder wil worden geen reden om iemand kunstmatige inseminatie of ivf te weigeren. Artsen mogen alleen weigeren indien zij menen dat het belang van een toekomstig kind in het geding is. Bijvoorbeeld bij tekenen van verslaving of mishandeling.

In enkele ziekenhuizen kunnen single vrouwen wel terecht, maar is randvoorwaardelijk dat er een screening plaatsvindt. Vrouwen worden dan gescreend op psychosociale en economische stabiliteit en het netwerk waar de vrouw in haar directe omgeving op kan terugvallen. De top 3 van beste vruchtbaarheidsklinieken is volgens Opzij: UMC Utrecht, MC Kinderwens in Leiderdorp en AMC Amsterdam.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email