Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Tijdens de zwangerschap verandert ook het mannenlichaam

Dat het lichaam van een vrouw verandert tijdens de zwangerschap is een feit.

Wist je dat het lichaam van je partner echter ook veranderd tijdens de zwangerschap en na de bevalling?

De veranderingen van het mannenlichaam blijken met hormonen te maken te hebben. Wanneer je zwanger bent, scheid je feromonen ook wel geurhormonen genoemd, uit via je huid- en zweetklieren. Hier reageert je partner onbewust op en zorgt ervoor dat aanstaande vaders verzorgend gedrag aanleren. Hiernaast hebben diverse onderzoeken aangetoond dat mannen tijdens de zwangerschap ook zelf hormonen aanmaken die hen helpen bij de voorbereiding. Sommige onderzoekers stellen zelfs dat vaders een totaal andere persoon worden zodra de baby er is als gevolg van een stijging van hun prolactineniveau en daling van hun testosteronspiegel.

Prolactine wordt ook wel het moederhormoon genoemd en brengt bij (aanstaande) moeders de melkproductie op gang. Tijdens de zwangerschap blijken mannen dit hormoon dus ook aan te maken. Testosteron is het hormoon dat onder andere zorgt voor lichaamsbeharing en de aanmaak van sperma. Ook kan testosteron aanzetten tot agressief gedrag. Om dit gedrag te voorkomen daalt het testosteronniveau van de man tijdens de zwangerschap aanzienlijk zodat hij beter in staat is beter te reageren op de baby en over het algemeen geduldiger en kalmer is.

Ook na de bevalling heeft de vader te maken met hormonale veranderingen. Dopamine en oxytocine zorgen ervoor dat vaders veel liefde voelen voor hun pasgeboren kindje. Terwijl het testosteron- en prolactineniveau langzamerhand weer op het oude niveau komt bij de vaders, is het mogelijk dat er nog een ander effect optreedt naarmate het kindje ouder wordt. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat vaders gemiddeld 2 kilo aankomen en dit heeft niks met hormonen te maken.
Achtergrond is dat de vaders hun eet- en leefpatroon aanpassen nu er een baby is. Zo besteden ze minder tijd aan sporten en eten vaak ook nog het bord van de kleine leeg.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email