Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Nationale Voorleesdagen 2016

De Nationale Voorleesdagen is een evenement dat sinds 2003 door de CPNB wordt georganiseerd op initiatief en in opdracht van Stichting Lezen. De CPNB staat voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De stichting bestaat onder mer uit brancheorganisaties die zich ten doel hebben gesteld het lezen en bezitten van Nederlandstalige boeken met name onder jongeren te stimuleren.

Elk jaar worden de Nationale Voorleesdagen rond eind januari, begin februari gehouden. Er wordt vooral aandacht besteed aan het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen en daarom door anderen worden voorgelezen. Er lezen bekende en onbekende Nederlanders voor op basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Ook is er een aantal prentenboeken gekozen dat extra aandacht krijgt.

Prentenboek van het Jaar 2016

Het prentenboek van het jaar 2016 is We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts en Iris Deppe (Gottmer).

In We hebben er een geitje bij! is op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Voordat Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij bij alle andere kinderboerderijdieren langs, die elk op hun eigen manier blij zijn over de komst van het nieuwe geitje.

Waar is dit boek verkrijgbaar?

We hebben er een geitje bij! is hier verkrijgbaar.

Prentenboek Top Tien van het Jaar 2016

De Prentenboek Top Tien voor De Nationale Voorleesdagen 2016 ziet er als volgt uit:

 • De krijtjes staken – Drew Daywalt en Oliver Jeffers

In De krijtjes staken Teun wil een tekening maken, maar zijn kleurkrijtjes staken. Zwart wil voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt en Beige wil niet langer in de schaduw staan van Bruin. Rood klaagt dat hij te veel moet doen, terwijl Roze juist graag wat meer te doen wil hebben. Kan Teun een oplossing bedenken?

De krijtjes staken is hier verkrijgbaar.

 • De krokodil die niet van water hield– Gemma Merino

In De krokodil die niet van water hield blijken niet alle krokodillen van water te houden. Terwijl zijn broertjes en zusjes lekker zwemmen, klimt de kleine krokodil liever in bomen. Wat is er toch met hem aan de hand?

De krokodil die niet van water hield is hier verkrijgbaar.

 • De leeuw en het vogeltje – Marianne Dubuc

In De leeuw en het vogeltje vindt de leeuw op een mooie herfstdag een gewond vogeltje. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap tussen de twee.

De leeuw en het vogeltje is hier verkrijgbaar.

 • Feestmaal voor de koning – Marlies Verhelst en Linde Faas

In Feestmaal voor de koning heeft Vogelspin voor de jarige Koning Leeuw een verrukkelijke, prachtige feesttaart gemaakt. Maar… er heeft iemand het extra malse kippenpootje van het topje van de taart gestolen….

Feestmaal voor de koning is hier verkrijgbaar.

 • Gewonnen – Ruth Wielockx

In Gewonnen wordt er geracet.  De deelnemers rennen naar hun voertuigen. Wie is het snelst? De scooter, de brandweerwagen, de driewieler? En wat kan er deze race eigenlijk gewonnen worden? Een stoer prentenboek vol vaart.

Gewonnen is hier verkrijgbaar.

 • Gonnie & vriendjes in ganzenpas – Olivier Dunrea

Gonnie & vriendjes in ganzenpas  is een speciale jubileumuitgave waarin Gonnie en haar vriendjes zich allemaal netjes voorstellen en je zo ontdekt wat elk gansje uniek maakt. Een dik kartonboek met maar liefst 44 flappen!

Gonnie & vriendjes in ganzenpas is hier verkrijgbaar.

 • Het ei van Egel – Nozomi Takahashi

In Het ei van Egel ziet Egel hoe Eend haar eitjes uitbroedt. Hij wil direct ook een ei en vindt een groene met stekels. Egel maakt een nest en zorgt goed voor het ei. De andere egels zeggen dat er niets uit zijn ei zal komen, maar Egel houdt vol.

Het ei van Egel is hier verkrijgbaar.

 • Sneeuwwitje breit een monster – Annemarie van Haeringen

Sneeuwwitje breit een monster is een spannend sprookje met een staartje. Sneeuwwitje breit geitenwollen sokken voor iedereen. Maar vandaag heeft ze zin in iets nieuws en breit geitjes. Sneeuwwitje let niet goed op en breit vervolgens ongeluk een wolf. Ze kan nog net op tijd in de kast springen. Wat nu?

Sneeuwwitje breit een monster is hier verkrijgbaar.

 • Vergeet mij nietje – Milja Praagman

In Vergeet mij nietje gaat varken gaat op reis en blijft Muis alleen achter. Muis wil graag mee met Varken, maar vindt het lastig haar huisje achter te laten. Maar nu Varken er niet is, voelt haar huis niet langer als een thuis.

Vergeet mij nietje is hier verkrijgbaar.

 • We hebben er een geitje bij! – Marjet Huiberts en Iris Deppe – Prentenboek van het Jaar 2016
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email