Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Mannen en vrouwen beoordelen emoties baby verschillend

Al eerder is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat vaders en moeders anders communiceren met kleine kinderen.

Zo zijn vaders over het algemeen meer bezig met actieve en ruige spelletjes, terwijl moeders meer bezig zijn met het spelen met speelgoed en sociale interactie met hun kind. Een meer recente studie van de Universiteit van Oxford onderzocht of moeders en vaders ook anders reageren op emoties van baby’s. Dit blijkt op basis van de resultaten van het onderzoek inderdaad het geval.Het ouderschap zorgt er namelijk voor dat moeders gevoeliger worden voor emoties van baby’s, terwijl vaders juist minder gevoelig worden voor deze emoties.

Aan het onderzoek namen 110 mannen en vrouwen deel. De deelnemers werd gevraagd 50 foto’s van 10 verschillende gelaatsuitdrukkingen van baby’s te beoordelen. De foto’s toonden zowel sterke als subtiele positieve, negatieve en neutrale emoties. De onderzoeksgroep bestond uit 29 moeders, 26 vaders en 29 vrouwen en 26 mannen die geen kinderen hadden. De ouders hadden allemaal een kind dat jonger was dan 18 maanden. De emoties van de baby’s afbeeldingen konden de ouders beoordelen op een schaal van ‘zeer positief’ tot ‘zeer negatief’.

Mannen en vrouwen zonder kinderen verschilden niet in de manier waarop ze de emoties van baby’s inschaalden, terwijl ouders dit wel verschillend bleken te beoordelen. Moeders hadden de neiging om de negatieve emoties als negatiever te zien en de positieve emoties als positiever dan vaders. Moeders hadden daarbij de neiging om de emoties van baby’s als meer uitgesproken te zien dan vrouwen zonder kinderen. Bij vaders was het omgekeerde het geval. Zij hadden de neiging emoties van baby’s als minder intens in te schalen dan mannen zonder kinderen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email