Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe zorg ik voor veilig drinkwater voor mijn baby?

Veilig drinkwater

Vanaf het moment dat je kind water zal gaan drinken, is het Nederlandse drinkwater veilig en gezond om te drinken. Wat wel gevaarlijk kan zijn is de aanwezigheid van loden waterleidingen, omdat er in dat geval looddeeltjes in het drinkwater kunnen komen. Bij kleine kinderen kan een teveel aan lood leiden tot schade aan het zenuwstelsel, waardoor leer- en gedragsproblemen kunnen ontstaan.

Sinds 1960 mogen er geen loden waterleidingen meer gebruikt worden bij de bouw van huizen, ook hebben waterbedrijven de leidingen in diverse gemeenten vervangen tot aan de watermeter. Erna is de leiding echter privé eigendom en is een eigenaar van een woning niet verplicht de loden waterleiding te vervangen. In de meeste huizen zijn ze vermoedelijk vervangen, toch zullen er soms in oude huizen nog loden waterleidingen voorkomen. Wanneer je in een oud huis woont, doe je er goed aan dit te controleren. Je herkent een loden waterleiding aan de grijze kleur. Als je die hebt, dan raden we je aan voorlopig geen kraanwater te drinken, maar bronwater uit flessen. Dit geldt ook voor flesvoeding. 

Wanneer je een koophuis hebt, dan kun je een loodgieter vragen de loden waterleidingen te vervangen. Wanneer je een huurhuis hebt, dan is de eigenaar verantwoordelijk voor het vervangen van de loden waterleidingen. Je zult dan bij de eigenaar hiervoor een verzoek moeten indienen.  

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email