Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat moet er geregeld worden?

Als je zwanger bent moeten er verschillende dingen gedaan worden. Om je hierin wat structuur te geven hebben we per maand op een rijtje gezet waar je aan moet denken. Je kunt hier natuurlijk vervolgens je eigen draai aan geven.

  • Maand 1: In deze maand weet nog niemand dat je zwanger bent, behalve jij en je partner. Je hoeft nog helemaal niets te regelen. Neem de tijd om er samen van te genieten. Lees je goed in wat je wel en niet mag eten en/of drinken en houd je hier aan. Zorg voor voldoende vitamines in je voeding of slik extra vitamines. Neem daarnaast foliumzuur tot maximaal de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur kun je halen bij de drogist en draagt bij aan de ontwikkeling van je ongeboren kind. Met het slikken van foliumzuur kun je overigens al voordat je zwanger bent beginnen, namelijk vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden.
  • Maand 2: Ook in deze maand weet je omgeving waarschijnlijk nog niet dat je zwanger bent. In deze maand ga je op zoek gaan naar een verloskundige. De eerste afspraak wordt rond week 9 van je zwangerschap ingepland. Ook kun je je aanmelden bij Moeders voor moeders als je dat wilt. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het HCG hormoon gehaald, wat wordt verwerkt tot een geneesmiddel voor vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen die lastig zwanger kunnen worden. Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf MSD. Deelnemen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap, omdat in deze periode In de je urine grote hoeveelheden HCG bevat.
  • Maand 3: In deze maand kun je alvast samen met je partner nadenken over hoe je een kind en werk zou willen combineren, of jullie minder willen werken en of/hoeveel dagen jullie gebruik willen maken van kinderopvang. Als je gebruik wil maken van kinderopvang, is het verstandig je uiterlijk in deze maand hiervoor in te schrijven. Bij de selectie hiervan kun je onder meer kijken naar de uitkomsten van de GGD inspectie. Deze rapporten staan vaak gewoon op de website van de kinderopvang. In deze maand schrijf je je ook alvast in voor kraamzorg. Neem met je zorgverzekeraar contact op om een kraampakket aan te vragen en na te gaan of zij bepaalde kraambureaus in jouw regio voorschrijven. Kraamzorg wordt vergoed uit het basispakket, wel geldt voor iedereen een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt dit geheel of gedeeltelijk via een aanvullende polis . In de polis is terug te vinden of deze bijdrage ook bij jou vergoed wordt.
  • Maand 4: Na 3 maanden zwangerschap is het gebruikelijk dat je vrienden en familie inlicht over je zwangerschap. Ook je werk kun je nu gaan inlichten. Officieel ben je pas verplicht om drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat, maar het is aan te bevelen je werkgever ook gewoon bijtijds in te lichten. Als je als zelfstandige werk dan kun je in deze maand alvast voor je zwangerschapsverlof een zwangerschapsuitkering via het UWV aanvragen: de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
  • Maand 5: In deze maand kun je alvast nadenken over een zwangerschapscursus als je die wilt gaan volgen. Hier leer je hoe je gezond te zijn tijdens je zwangerschap, maar wordt je ook voorbereid op de bevalling (bv. via ademhalingsoefeningen). Er zijn verschillende varianten (van gym tot yoga) die ofwel gratis want gesubsidieerd of betaald zijn. Als je borstvoeding wilt geven, kun je je verder alvast inschrijven voor een voorlichtingscursus over borstvoeding. Je verloskundige of arts zal je ook op deze cursussen wijzen.
  • Maand 6: In deze maand kun je de babykamer gaan inrichten. Vooral als je een nieuwe kinderkamer wilt, moet je rekening houden met levertijden van circa 6-8 weken. Zorg ervoor dat je minimaal een paar weken voordat je gaat bevallen klaar bent met de kamer, zodat je in alle rust kunt genieten van je verlof. Maak een lijst van spullen die je nodig hebt voor je kamer en loop die langs. Vraag eens rond bij vriendinnen van je die al moeder zijn, die hebben tijdens hun zwangerschap vaak al een lijst gemaakt die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Ook wij hebben een lijst voor je samengesteld, die je als basis kunt gebruiken. Zaken die hier onder meer op staan zijn: kinderwagen, box, commode, babykleertjes, babybadje, verzorgingsspullen, thermometer en hydrofiele luiers en washandjes. In deze maand heb je nog niet zo’n dikke buik en is het een leuk idee om nog even lekker samen met je partner een (korte) vakantie mee te pakken.
  • Maand 7: Ga na welke naam je de baby zou willen geven en wat voor een geboortekaartje je leuk zou vinden om te versturen. Maak hiervoor een adressenlijst aan.  In deze maand krijg je een kraampakket van je kraamzorgorganisatie. Als je niet getrouwd bent met je partner, dan is het belangrijk dat jullie bij het gemeentehuis regelt dat de vader het kind erkend. Dit geldt ook voor stellen die een geregistreerd partnerschap hebben. Erkennen kan ook na de geboorte, maar beter doe je dit al vooraf. Bij de erkenning leg je ook de achternaam van je kind vast. Met de erkenning is voor ongetrouwde/geregistreerde stellen overigens nog niet het ouderlijk gezag geregeld van de vader. Dit moet je na de geboorte nog (kostenloos) regelen via de rechtbank (www.rechtspraak.nl).
  • Maand 8: Zet de laatste puntjes op de i van de babykamer en zorg ervoor dat je de zwaardere klussen en tilwerk aan een ander overlaat. Als je in het ziekenhuis bevalt, is mogelijk een rondleiding te krijgen. Maak hiervoor een afspraak.
  • Maand 9: Bereid je voor op je bevalling thuis of in het ziekenhuis. Zet in beide gevallen een tasje met kleding voor jezelf en de baby klaar voor als je (toch) naar het ziekenhuis moet. Was alle babykleertjes en loop je uitzetlijst nog eens langs of je alles in huis hebt. En dan en vooral…genieten van je verlof, waar in je niets moet en hoeft, een unieke periode die je je hierna nog lang zult heugen!
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email