Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welke ziektes kan mijn baby krijgen?

Er zijn verschillende babyziektes waar je als ouder mee te maken kunt krijgen. Hieronder staat vermeld welke dit zijn en wat je er al dan niet aan kunt doen.

Algemeen

Baby’s krijgen van hun moeder antistoffen mee die hen de eerste 6 maanden redelijk bescherm tegen ziekteverwekkers. Erna moeten ze zelf weerstand op gaan bouwen. Weerstand bouwen kinderen op door allerlei ziektes door te maken. Tegen ernstige en gevaarlijke ziektes worden kinderen gevaccineerd. Zie ook de vraag ‘Hoe ziet het vaccinatieschema eruit van mijn kind?’.

Zieke baby van 3 maanden of jonger dan 3 maanden

Wanneer je baby nog jong is, is het belangrijk om alert te zijn omdat een ziekte op jonge leeftijd anders verloopt dan bij oudere kinderen. Wanneer baby’s jonger zijn dan drie maanden hebben ze vaak geen hoge koorts, maar zijn er andere signalen waar om je de huisarts direct in zou moeten schakelen, namelijk:

  • Wanneer je baby stil of een suffe indruk maakt en niet krachtig drinkt.
  • Wanneer je baby minder dan de helft plast dan normaal of helemaal geen natte luiers heeft. Baby’s drogen snel uit.
  • Wanneer je baby een zieke indruk maakt omdat hij kreunt of vlekjes krijgt die niet verdwijnen wanneer je erop drukt. Dit is zeer alarmerend.

Overleg verder altijd met je huisarts op het moment dat je baby onder de 3 maanden koorts heeft (38 graden of hoger) of ondertemperatuur (lager dan 36 graden).

Zieke baby ouder dan 3 maanden

Wanneer je baby ouder is dan 3 maanden en een verhoogde temperatuur heeft, hoef je je niet directt zorgen te maken. Koorts heeft in principe nut, omdat het je baby helpt om virussen en bacteriën te bestrijden. Deze zijn over het algemeen slechter bestand tegen een hogere temperatuur. Toch moet je ook een baby ouder dan 3 maanden scherp in de gaten houden wanneer het verhoging (37,5 – 38 graden) of koorts (38 graden of hoger) heeft.

Je zou bij één of meer van de volgende signalen voor een baby ouder dan 3 maanden je huisarts moeten benaderen:

  • Wanneer je baby 2-3 dagen koorts heeft boven de 39 graden.
  • Wanneer je baby niet alert is en een suffige indruk maakt.
  • Wanneer je baby slecht gaat drinken en geen natte luiers heeft, uitdrogen is dan een belangrijk risico.
  • Wanneer je baby echt een zieke indruk maakt, kreunt of vlekjes krijgt die niet verdwijnen wanneer je erop drukt.

Wanneer je baby al begonnen is met het eten van hapjes en het niet wil eten omdat hij niet lekker is, is dat niet erg. Mits je baby wel goed blijft drinken, kan je baby in principe wel enkele dagen zonder hapjes.

Meest voorkomende ziektes

Er zijn verschillende ziektes waar je baby in zijn leven mee geconfronteerd kan worden. Veel van de ziektes gaan gepaard met huiduitslag waaronder vlekjes of bultjes. Hieronder staan de meest voorkomende ziektes op een rijtje:

  • Waterpokken (varicella): Waterpokken herken je aan de jeukende vlekjes en bultjes, ook tussen de haren. Later worden dit vochtblaasjes die erg besmettelijk zijn. Een kind met waterpokken heeft voornamelijk last van jeuk. Na een dag of 3, 4 drogen de blaasjes uit en verdwijnen de vlekjes geleidelijk. Om te voorkomen dat je kind gaat krabben, omdat hij hier littekens aan overhoudt, kun je zijn nagels schoon en kort houden. Eventueel kun je bij de apotheek advies vragen om de jeuk te stillen.
  • Roodvonk (scarlatina): Roodvonk is een keelinfectie die start met keelpijn, spugen, koorts of hoofdpijn. Na circa 2 dagen verschijnt er rode uitslag op de huid wat ontstaat vanuit de hals of oksels en zich van daaruit verder verspreidt over het lichaam. Kinderen met roodvonk krijgen ook wel een zogenaamde aarbeientong. De tong is eerst beslagen en wordt daarna vuurrood. Roodvonk gaat niet vanzelf over. De huisarts dient een penicilline kuur voor te schrijven om het te verhelpen.
  • Krentenbaard (impetigo): Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidinfectie die begint als een klein kapot gekrabd plekje rond de mond van je baby. De plekjes verspreiden zich vervolgens vaak uit en hebben gele korsten. Met krentenbaard dien je altijd naar de huisarts te gaan.
  • Vijfde ziekte (erythema infectiosum): De vijfde ziekte openbaart zich allereerst met lichtrode vlekken op de wangen, terwijl het rond de mond wit blijft. Vervolgens verschijnt er uitslag op de armen, benen en het lichaam van je kind. Na een dag of drie kan dit  gepaard gaan met koorts. De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar en niet zozeer dus bij baby’s.
  • Zesde ziekte (exanthema subitum): De zesde ziekte kan een kind behoorlijk ziek maken. De ziekte begint met koorts die hoog op kan lopen. Na een dag of 3 kan de hoge koorts vrij plotseling verdwijnen, waarna er rode vlekjes verschijnen. De ziekte komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot 3 jaar. De infectie verdwijnt vaak na een dag of 3.
  • Pseudo-kroep: Pseudo-kroep is een virusontsteking van de bovenste luchtwegen. Door de ontsteking zwelt het slijmvlies op waardoor je kind benauwd wordt. Pseudo-kroep moet behandeld worden door een huisarts, waarbij de behandeling gericht zal zijn op het verminderen van de zwelling.
  • RS-virus (Respiratoir Syncytiaal): het RS-virus is een virus infectie in de luchtwegen. Je kind krijgt er een verstopte neus en slijm in de longetjes van. Dat resulteert in gepiep tijdens het ademhalen of hijgerig ademhalen. Ook kan je baby last krijgen van hoestbuien, waarbij slijm wordt opgegeven. Het duurt gemiddeld 10 dagen voordat je baby weer beter is. In ernstige gevallen van benauwdheid kan het voorkomen dat je baby wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email