Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Waar moet ik verder op letten?

Naast te letten op wat je eet en drinkt, zijn er een aantal overige zaken die je beter kan laten als je zwanger bent omdat dit mogelijk risico’s met zich meebrengt voor je ongeboren kind. Deze zaken staan hieronder opgesomd.

  • Kattenbak verschonen. In de kattenbak kunnen parasieten zitten, laat het verschonen aan iemand anders over.
  • Vliegen. Tot week 28 van je zwangerschap is vliegen geen probleem. Je hebt dan nog geen officiële zwangerschapsverklaring nodig over je gezondheidstoestand en je uitgerekende datum. Om eventuele discussies te voorkomen is het echter slim hoe dan ook een verklaring mee te nemen. Vanaf 28 weken verplicht de vliegtuigmaatschappij je om een verklaring mee te nemen. Zonder verklaring kun je als passagier geweigerd worden. Een zwangerschapsverklaring moet opgemaakt en ondertekend zijn door je verloskundige, gynaecoloog of arts. Kijk op de site van de vliegtuigmaatschappij of zij specifieke eisen hebben wat op de verklaring moet staan. Minimaal vereist zijn in elk geval: de verwachte bevallingsdatum en of je verloskundige, gynaecoloog of arts je fit genoeg vindt om te vliegen. Je zwangerschapsverklaring mag op de dag van vertrek vaak niet ouder zijn dan 5 dagen. Houd hier ook rekening mee met je terugvlucht. Het verschilt per vliegtuigmaatschappij (en of je een eenling of meerling verwacht), maar over het algemeen mag je als je een eenling verwacht vanaf week 34 niet meer vliegen. De kans dat je in het vliegtuig moet bevallen wordt vanaf dan te groot.
  • Sauna, zonnebankbezoek en zon. Het advies voor zwangere vrouwen is niet naar de sauna en zonnebank te gaan en niet te veel en/of onbeschermd in de zon te zitten. De sauna en zonnebank zijn  niet zonder risico omdat de te hoge omgevingstemperatuur schadelijke gevolgen kan hebben voor je baby. Onder de zonnebank en in de zon heb je daarnaast kans op pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker, doordat onder invloed van zwangerschapshormonen je huid en de hoeveelheid pigment verandert. Bij vrouwen met een lichte huid vormen zich donkere pigmentvlekken in het gezicht en de hals en vrouwen met een donkere huid kunnen juist lichtere vlekken krijgen. Meestal verdwijnen de vlekken na de zwangerschap wel weer geleidelijk, maar in sommige gevallen kom je er alleen vanaf door een laserbehandeling ondergaan. Beter is dus de zon te vermijden en als je toch in de zon komt je goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor of zelfs een sunblock.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email