Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welke soorten echo’s zijn er?

Wanneer je zwanger bent, wordt vervolgens de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten gehouden door de verloskundige of arts. Dit wordt onder meer gedaan door tijdens je zwangerschap een aantal echo’s te maken.

Wat is een echo

Voor een echo, ook wel een echoscopie genoemd, wordt een techniek van geluidsgolven gebruikt om door het lichaam te gaan en een reflectie te geven van harde en zachte structuren. In geval van een zwangerschap worden zo de contouren van de baby zichtbaar gemaakt op een beeldscherp door op je buik gel aan te brengen en met een zogenaamde tranducer de geluidsgolven te verspreiden in het lichaam. Een echo maakt het op deze wijze mogelijk de ontwikkeling van de foetus en de organen na te gaan. Je kunt terecht bij een gynaecoloog of het ziekenhuis voor een echo, maar in sommige gevallen ook bij de verloskundigepraktijk. Niet elke verloskundige maakt zelf echo’s, aangezien je hiervoor specifiek opgeleid dient te zijn als echoscopist. Indien jouw verloskundigenpraktijk geen echo’s maakt, dan wordt de doorverwezen naar een collega-verloskundige of een ziekenhuis.

Soorten echo’s

Er zijn verschillende soorten echo’s

Echo eerste termijn: de 10 weken echo of termijnecho

De eerste echo wordt ook wel de 10 weken echo of de termijnecho genoemd en vindt in principe tussen de 10de en 12de week van je zwangerschap plaats, dus ongeveer 10-12 weken na je laatste menstruatie. Deze echo is bedoeld op te bepalen hoe lang je zwanger bent en je uitgerekende datum te berekenen. Je verwachte bevaldatum wordt aan de hand van een kop-stuitmeting bepaald. Dit is in het begin van je zwangerschap mogelijk omdat dan nog alle foetussen lineair groeien. Soms is er een reden om eerder dan 10 weken een echo te laten maken. Ten behoeve van de zichtbaarheid kan deze echo alleen plaatsvinden via de vagina, wat overigens in principe pijnloos is. De kosten van 10 weken echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering.

Echo tweede termijn: de 20 weken echo

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Dit betreft de meest uitgebreide echo en heeft als doel na te gaan of je baby gezond is. Er wordt gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of open schedel, de ontwikkeling van de organen van je baby, eventuele andere lichamelijke afwijkingen, of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De echo is geen garantie dat alles goed is met je baby, omdat niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. Vooraf zal met jou en je partner besproken worden wat wel en niet zichtbaar is. De kosten van het uitgebreide gesprek en de echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering. Lichamelijke afwijkingen   Naast een open rug of open schedel kunnen tijdens de 20 wekenecho ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Voorbeelden zijn: een waterhoofd, hartafwijkingen, een breuk of gat in het middenrif, een breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren en botten, afwijkingen van armen of benen. Ook wordt onderzocht of uw kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. omdat alle afwijkingen worden gezien op de echo.

Tijdens de 20 weken echo bestaat de mogelijkheid tijdens deze echo achter het geslacht van je baby te komen.  Wees je er echter goed van bewust dat deze echo geen pretecho is. Het medisch onderzoek is de belangrijkste reden van deze echo. De kosten van de 20 weken echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering. Je kunt echter zelf beslissen of je wel of geen 20 weken echo wilt laten uitvoeren.

Echo derde termijn: de 30 weken echo of groeiecho

De derde echo vindt rond de 30ste week van je zwangerschap plaats. De 30 weken echo wordt ook wel groeiecho genoemd en is niet standaard. Wel wordt deze echo steeds vaker aangeboden door verloskundigepraktijken. Met een 30 weken echo wordt de grootte van het kindje gemeten en de groei beoordeeld door de metingen te vergelijken met de zwangerschapsduur en eventuele eerdere echo’s. Ook zal tijdens de echo de ligging en de organen van je baby bekeken worden evenals de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta. Sommige zwangere vrouwen hebben een medische indicatie om rond 30 weken een echo te maken. Reden hiervoor zijn dat een eerder kind te zwaar of te licht was bij geboorte, overgewicht van de zwangere, een laag liggende placenta of een vermoeden van groeivertraging of voorloplopen in groei in de huidige zwangerschap. De kosten van de 30 weken echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering. Ook in dit geval kun je als ouders echter zelf de keuze maken om de echo wel of niet te laten uitvoeren.

Overige echo’s

Naast bovenstaande echo’s kunnen er op verzoek van je verloskundige of arts ook extra echo’s gedaan worden. Bijvoorbeeld om de groei van de baby te volgen of om te kijken hoe de ligging van de placenta of de baby is. Ook bestaat de mogelijkheid op eigen kosten een echo te laten doen zonder medische aanleiding. Dit wordt ook wel een pretecho genoemd. Er bestaan verschillende varianten van de pretecho: 2D echo’s, 3D echo’s en zelfs een 4D echo, wat een filmpje is van 3D foto’s.  De kosten voor het maken van een pretecho variëren.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email