Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Babysterfte komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen

De babysterfte is in Nederland in het afgelopen decennium met 25% gedaald. In vergelijking met andere Europese landen komt babysterfte in Nederland echter nog altijd vaker voor.

Onvoldoende of minder prenatale zorg

Uit recent onderzoek van de Universiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat een kwart van de zwangere vrouwen niet tijdig start met prenatale zorg of minder zorg krijgt dan nodig is van verloskundigen. Dit is vooral van toepassing wanneer het gaat om vrouwen in Nederland die niet van westerse komaf zijn, werkloos zijn of te maken hebben met een chronische ziekte of handicap.

Grote steden worstelen met hoge sterftecijfers

Circa 5 jaar geleden bleek dat in Nederland vooral de grote steden – en met Den Haag op nummer 1 – worstelden met een hoog sterftecijfer van ongeboren en net geboren baby’s. Van de duizend baby’s overleden er 11,8, tegenover 9,3 baby’s landelijk. Een uitgebreid onderzoek volgde, waarna in 2012 maatregelen werden getroffen. De maatregelen hadden als doel sterftegevallen te voorkomen door risicogroepen beter te benoemen en te begeleiden. Er moet nu ook gekeken worden of deze maatregelen daadwerkelijk effect hebben gehad en de kans op een goede gezondheid van baby’s is toegenomen.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email