Steeds meer ouders gaan ten onder aan de druk van ouderschap
Steeds meer ouders – en dan vooral de moeders – hebben steeds meer last van de toenemende druk die het ouderschap hen oplegt.
Alles moet perfect zijn: jij als ouder, je kind en gezinsleven…en dat moet je ook nog zien te combineren met een rijk sociaal leven en een opperbeste relatie met je partner. Dat klinkt als nogal een lijst van eisen!
Wetenschappers vertellen ouders wat te doen
Via diverse bronnen (tijdschriften, internet en boeken) wordt ons uitleg gegeven hoe we deze ideale situatie kunnen bereiken. Al deze opgelegde adviezen geven ons over het algemeen behoorlijk wat stress. In plaats van dat ouders hun eigen richtlijnen volgen vanuit een eigen gevoel wat goed is en wat niet, laten ouders zich steeds meer vertellen door deskundigen, en wat zij de ouders voorschrijven. Wat over het hoofd gezien wordt is dat al deze deskundigen hoofdzakelijk het doel dienen om te onderzoeken wat effectief is in het algemene belang van kinderen. Hiermee is niet gezegd dat de meest effectieve oplossing ook perse de beste is voor jouw kind.
“Er worden allerlei wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar opvoeden. Deze onderzoeken hebben echter diverse bevindingen die elkaar regelmatig tegenspreken”, vertelt opvoedingsdeskundige Carolien Gravesteijn in ‘Trouw’. “Ouders worden onzeker gemaakt, omdat zij verantwoordelijk gehouden worden voor het geluk van hun kinderen. Deskundigen illustreren met hun onderzoeken dat de opvoeding van kinderen iets is wat geperfectioneerd kan worden. De verantwoordelijkheid voor de opvoeding van een kind kan echter niet alleen door de ouders gedragen worden. Naast de ouders leveren de school, sportclub, familie en directe omgeving hieraan ook een bijdrage.”
Ouders zijn zelf aan zet
Gravesteijn is bezig met een langdurig onderzoek naar ‘de kracht van alledaags ouderschap’. Aanstaande ouders worden gedurende 24 jaar gevolgd bij het opvoeden van hun kinderen, met als doel te onderzoeken wat zij nodig hebben om ouderschap als iets positiefs te kunnen ervaren.
Gravesteijn wil hiermee de rollen omdraaien: waar nu wetenschappers ouders vertellen hoe zij moeten opvoeden, gaat het in dit onderzoek erom wat ouders zelf willen bereiken met hun opvoeding en wat ze daarbij nodig hebben ter ondersteuning om zich goed te voelen in hun rol als ouder.
Dit blijkt hoofdzakelijk te maken te hebben met hoe zwaar ouders het ouderschap zelf maken. Beter voelen als ouders lukt de ouders door: eerlijk te zijn in de eigen tekortkomingen, accepteren dat niet alles even perfect loopt, om hulp kunnen vragen en tijd voor jezelf maken.