Ouders zien hun baby in Nederland nauwelijks
Er is geen ander land in Europa dan Nederland waar het aantal baby’s en peuters dat altijd in de buurt is bij ouders is zo laag. Slechts een derde van de Nederlandse kinderen jonger dan 3 jaar heeft altijd een vader of moeder in de buurt. De rest van de Nederlandse kinderen gaan naar grootouders, de kinderopvang of een oppas.
Onderzoek Eurostat
Dit heeft Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie onderzocht in Europa. Als het over jonge kinderen gaat blijkt Nederland uitzonderlijk in vergelijking met de rest van Europa. Want hoewel ouders het bijna nooit helemaal zelf doen, gaan Nederlandse baby’s en peuters relatief weinig naar de kinderopvang. Daarentegen gaan veel Nederlandse baby’s en peuters wel naar de kinderopvang.
Verschillen tussen Nederland en Europa
Het rapport van Eurostat laat zien dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen landen in Europa. De helft van de jonge Europese kinderen heeft enkel zijn ouders als opvoeder. In Bulgarije gaat 80% van de baby’s zelfs nooit weg bij moeder of vader. Hier is in Nederland geen sprake van. In Nederland wordt echter ook relatief weinig gebruikgemaakt van kinderopvang. Dit, terwijl de Denen, de Zweden en Slovenen hun peuters en baby’s bijna allemaal meer dan 30 uur per week naar een vorm van professionele kinderopvang sturen, is dit in Nederland veel beperkter.
Nederlandse baby’s en peuters gaan daarentegen wel vaak naar grootouders. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) geeft aan dat vooral Nederlandse grootouders druk zijn met de zorg van hun kleinkinderen. Door de vele bezuinigingen op de kinderopvang worden ‘gratis’ alternatieven als informele kinderopvang door grootouders steeds vaker ingezet door ouders van tegenwoordig. Op maar liefst 60% van de Nederlandse baby’s en peuters wordt op vaste momenten door grootouders opgepast. In de Scandinavische landen waar Nederland zich altijd graag mee vergelijkt is dit helemaal niet het geval. In Denemarken bestaat er zelfs geen vorm van informele opvang.