Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe krijg je je peuter zindelijk?

In westerse landen worden de meeste kinderen zindelijk tussen de 2 en 3 jaar, waarbij geldt dat meisjes vaak iets eerder zindelijk worden dan jongens. Tientallen jaren geleden lag de gemiddelde leeftijd dat kinderen zindelijk werden een stuk lager, circa en half jaar. Onderzoek toont aan dat dit verklaard wordt door het comfort van luiers tegenwoordig, die maken dat kinderen minder goed voelen of zij geplast of gepoept hebben.

Kinderen leren vaak eerst overdag zindelijk te worden en hierna pas gedurende de nacht.

Maar hoe kun je er eigenlijk voor zorgen dat je jouw peuter stimuleert om zindelijk te worden?

Overdag zindelijk

Je kunt je kind niet zindelijk maken, je kind zal zelf aangeven wanneer hij er klaar voor is om op een potje of op de wc te plassen. Bijvoorbeeld door het te zeggen of zijn vieze luier uit te trekken. Bij het zindelijk worden helpt het je kind te stimuleren door wanneer je kind voor het eerst zijn behoefte heeft gedaan op het potje iets leuks te doen of een klein cadeautje te geven. Zindelijk worden in de zomer is verder altijd handig. Wanneer je je peuter in de tuin laat buitenspelen zonder luier, merkt hij het heel snel als hij zijn behoefte doet en zal er meer waakzaam op zijn. Laat je kind na elke maaltijd zijn behoefte doen op het potje of de wc.

’s Nachts zindelijk

Wanneer je je kind ook ‘nachts zindelijk wilt maken is het allereerst van belang dat je je kind ’s avonds voordat je als ouder zelf naar bed gaat nog even op de wc zet. Probeer je kind vervolgens na een paar nachten met een droge luier ook zonder luier te laten slapen. Prijs ook nu je kind weer als het goed gaat en maak er geen issue van als er af en toe een ongelukje plaatsvindt.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email