Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Imitatiegedrag baby’s blijkt niet aangeboren maar aangeleerd

Tot op heden werd aangenomen dat het bij baby’s aangeboren gedrag is om gezichtsuitdrukkingen, gebaren en geluiden van ouders en anderen te imiteren. Uit recent Australisch onderzoek blijkt echter dat dit gedrag niet aangeboren is, maar blijkt te worden aangeleerd. Het onderzoek toont aan dat in de eerste maanden van hun leven baby’s leren anderen te imiteren, omdat deze mensen hén imiteren.

In het onderzoek, geleid door Virginia Slaughter van de Universiteit van Queensland, liet een groep van 106 baby’s allerlei gebaren zien (zoals het uitsteken van de tong of het openen van de mond) en scoorde hun reacties toen ze een, twee, zes en negen weken oud waren. De baby’s imiteerden het gedrag niet. Ze reageerden wel, maar niet per se op dezelfde manier als de volwassene.

Slaughter concludeert op basis hiervan dat imitatie niet aangeboren is, maar aangeleerd. In de eerste maanden van hun leven leren baby’s andere mensen te imiteren. Volgens de onderzoekers hebben de ouders de neiging om gemiddeld een keer per twee minuten hun baby na te doen. Jonge kinderen leren zo om hun gebaren te koppelen aan die van anderen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email