Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Thuis bevallen blijkt net zo veilig als in het ziekenhuis

Vanuit vroeger is thuis bevallen in Nederland een traditie. Thuisbevallen kan wanneer je als zwangere vrouw met een laag risico op complicaties onder controle van de verloskundige bent.

Zwangere vrouwen met een verhoogde kans dat er iets misgaat tijdens de bevalling worden door de gynaecoloog begeleid. In dat geval mag je ook niet thuisbevallen.

Bevallen met de verloskundige thuis blijkt uit recent onderzoek net zo veilig als een te bevallen in het ziekenhuis met een gynaecoloog. Dit blijkt uit onderzoek van gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in Amsterdam.

Het onderzoek spreekt met deze conclusie het onderzoeksresultaat tegen van een Utrechtse, kleinere studie die in 2010 voor aanzienlijke ophef zorgde. Volgens deze studie liepen vrouwen die hun bevalling bij een verloskundige beginnen 2,3 keer zoveel risico dat hun kind tijdens of kort na de bevalling overlijdt, in vergelijking met een bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog vanaf start.

Gynaecologische en verloskundige onderzoekers waren al snel kritisch op het Utrechtse onderzoek. Het belangrijkste bezwaar was dat de geografische gebieden waarin de levende en overleden kinderen waren geteld niet goed overlapten. Ook was het aantal sterftegevallen bij de verloskundigen in het Utrechts onderzoek twee keer zo hoog dan gemiddeld in Nederland. Er moest iets niet goed zijn gegaan in de uitvoering van het onderzoek, was de conclusie. De Utrechtse onderzoekers gaven hierop als reactie dat “gegeven de beperkingen van de studie” er geen conclusies getrokken mochten worden op basis van het onderzoek.

De nieuwe studie is groter, en mede opzet gezet door onderzoekers die eerder kritiek hebben geuit op het Utrechtse onderzoek. In de nieuwe studie is gebruikgemaakt van ruim 80.000 bevallingen, ruim 2 zoveel als in het Utrechtse onderzoek. Wel zijn gegevens uit dezelfde periode gebruikt. De onderzoekers vonden het van groot belang dat gezien alle eerdere commotie het onderzoek opnieuw gedaan werd, mede omdat de discussie die hierop volgde het vertrouwen dat zwangere vrouwen hebben in de verloskundige zorg toch wel een knauw heeft gekregen terwijl de eerdere resultaten nu veel te voorbarig blijken.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email