Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe bouw ik een band op met mijn baby?

mgDxSo8Hechting
Een kind is afhankelijk van zijn ouders . Als je als ouders goed voor je kind zorgt, dan voelt het zich veilig. Je kind zal je gaan herkennen en vertrouwen als je het liefde geeft en reageert op zijn of haar behoeften . Het woord hechting wordt gebruikt voor de intieme binding tussen ouders en de baby direct na de geboorte.

Moeder-kind hechting
Voor de moeder is hechting een voortzetting van de relatie die zij en het kind vóór de geboorte al hadden. De lichamelijke en chemische veranderingen van het lichaam van de moeder en de geboorte bevorderen het ontstaan van hechting. Hechting tijdens deze periode zorgt voor een goed begin van je moeder-kind relatie. Het is echter geen garantie dat het altijd een goede hechting is en blijft. De overwaardering van deze hechting bezorgt veel moeders, waarbij door medische redenen als een keizersende het contact direct na de geboorte niet mogelijk was, onnodige schuldgevoelens. Maak je hier echter geen zorgen over, zodra jij en je baby weer bij elkaar zijn kan de scheiding meer dan worden gecompenseerd.

Vader-kind hechting
Hechting met de baby ontstaat bij een vader niet altijd vanzelf. Het vadergevoel is er niet altijd direct na de bevalling. Toch zul je zien dat het vanzelf op gang komt, bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je baby naar je kijkt en op je reageert. De meeste onderzoeken naar hechting zijn vaak gericht op moeder-baby hechting, gelukkig is er de afgelopen jaren ook naar vader-baby hechting gekeken. Deze onderzoeken tonen aan dat vaders die de ruimte krijgen een actieve rol te spelen in de verzorging van het kind, in staat zijn een hechte band op te bouwen met hun baby.

Tips voor een betere hechting
Sommige ouders voelen in het begin nog geen band. Het moeder- of vadergevoel is er niet bij iedereen direct na de bevalling. Onderstaande een aantal tips die je kunnen helpen bij het verkrijgen van een betere binding met je kind:

  • Stel routine procedures uit
    Doorgaans wordt er na de geboorte van de baby direct een routine onderzoek uitgevoerd. Indien al is vastgesteld dat er geen complicaties zijn er je baby gezond is, kun je vragen of dit onderzoek even wordt uitgesteld zodat er meer tijd is om als ouder even met je baby te zijn en hem of haar dicht bij je te houden.
  • Zorg ervoor dat je baby na de geboorte op de buik of borst gelegd wordt
    Vraag je verloskundige of arts de baby na de geboorte op je buik of borst te leggen, bij voorkeur bij de moeder direct na de geboorte, ook als er borstvoeding wordt gegeven.
  • Laat je baby na de geboorte meteen aan je borst drinken
    Als je borstvoeding wilt geven is het belangrijk zo snel mogelijk je tepel te stimuleren. Dit zorgt voor de productie van het hormoon oxytocine, wat zorgt voor een snellere samentrekking van de baarmoeder en het eerder stoppen van het postnatale vloeien. Ook zorgt het ervoor dat het hormoon prolactine wordt geproduceerd, dat je capaciteiten als moeder bevordert.
  • Blijf bij elkaar
    Het maken van contact op verschillende manieren (visueel, reuk etcetera) met je baby zorgt ervoor dat je hem of haar niet meer wilt laten gaan. Het is dan ook aan te bevelen dat de ouders en de baby in het begin dicht bij elkaar in de buurt zijn en slapen.
  • Raak je baby aan
    Voor zowel de baby als de ouder is het heerlijk om veel huid op huid contact te hebben.
  • Kijk naar je baby
    Een pasgeboren baby kan het beste zien op een afstand van 20 tot 25 cm. Na de bevalling is je baby voor een korte periode klaarwakker. Houd hem of haar dan op deze afstand voor je gezicht en kijk je baby in de ogen.
  • Praat met je pasgeboren baby
    Je baby herkent de stemmen van zijn vader en moeder vanuit de baarmoeder. Vanaf nu zal er interactie ontstaan. Tijdens de eerste uren en dagen na de geboorte zal er een natuurlijke taal ontstaan tussen de ouder en baby.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email