Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe lang heb ik zwangerschapsverlof?

Totale omvang zwangerschapsverlof

Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof moet samen altijd minstens 16 weken zijn. Het moment dat je zwangerschapsverlof ingaat hangt af van de datum waarop je bent uitgerekend. Je kunt er vervolgens voor kiezen om op zijn vroegst 6 weken voor deze datum met verlof te gaan en op zijn laatst 4 weken ervoor.

Aantal weken voor en na de bevalling

Als je ervoor kiest om later dan 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan, dan worden de dagen die je niet hebt opgenomen als zwangerschapsverlof opgeteld bij je bevallingsverlof. Na de bevalling heb je in elk geval altijd recht op minimaal 10 weken verlof, ook als je baby later wordt geboren na de uitgerekende datum. Hoe lang je verlof uiteindelijk in totaal exact duurt, is dus afhankelijk van de datum waarop je baby daadwerkelijk geboren wordt.

Ter verduidelijking: kies je er bv. voor om 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan en wordt je baby pas twee weken na de uitgerekende datum geboren, dan heb je recht op 8 weken verlof vóór de bevalling en 10 weken erna. In totaal heb je dan dus 18 weken verlof. Kies je juist voor om 4 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan en wordt je baby al twee weken voor de uitgerekende datum geboren, dan heb je recht op 2 weken verlof vóór de bevalling en 14 weken erna. In totaal heb je dan dus 16 weken verlof.

Je kunt er tenslotte niet voor kiezen om je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof in delen op te nemen, ook krijg je niet langer verlof als je bevalt van een meerling.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email