Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Rechten als werkende partner?

Rechten als werkende partner

Je partner heeft na de bevalling recht op 2 dagen betaald kraamverlof bij de geboorte van jullie kind. Dit verlof mag niet geweigerd worden door de werkgever. Daarbij is de werkgever verplicht het loon van je partner door te betalen tijdens het kraamverlof. Wel kan er in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) van je partner mogelijk andere afspraken staan over de duur van het kraamverlof. Ook bestaat de mogelijkheid dat de werkgever de afspraak heeft vastgelegd om kraamverlof van extra vakantiedagen in te laten houden. Extra vakantiedagen zijn vakantiedagen die je als partner eventueel boven het wettelijke minimum aantal vakantiedagen van je werkgever krijgt.

Moment van opnemen verlof

Je partner mag zelf bepalen wanneer hij het verlof opneemt. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat indien jullie baby thuis geboren wordt, het verlof binnen 4 weken na de geboorte moet worden opgenomen. Wordt jullie baby in het ziekenhuis geboren, dan moet het verlof binnen 4 weken na thuiskomst van de baby worden opgenomen.

Calamiteitenverlof

Goed te weten is dat de tijd die nodig is om geboorteaangifte te doen niet valt onder het kraamverlof, maar onder het zogenaamde calamiteitenverlof. Ook voor het calamiteitenverlof geldt dat je werkgever je verzoek om dit op te nemen niet mag weigeren. Ook wordt het calamiteitenverlof doorbetaald. Je werkgever zou je partner wel kunnen vragen om het calamiteitenverlof te compenseren met vakantiedagen. Dit kan alleen indien hier uitdrukkelijk toestemming voor is gegeven.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email