Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Rechten als medewerker in vaste dienst?

Rechten als medewerker in vaste dienst

Als zwangere, werkende vrouw met een vast dienstverband heb je een aantal rechten met betrekking tot de zorg voor je kind(eren) in relatie tot je werk.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof bij vast dienstverband

Als eerste heb je als moeder recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof, een periode voor en na de bevalling dat je niet hoeft te werken. Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof zijn samen altijd minstens 16 weken lang. Het moment dat je zwangerschapsverlof ingaat hangt af van de datum waarop je bent uitgerekend. Je kunt er vervolgens voor kiezen om op zijn vroegst 6 weken voor deze datum met verlof te gaan en op zijn laatst 4 weken ervoor.

Zwangerschapsuitkering bij vast dienstverband

Tijdens je gehele zwangerschapsverlof en bevallingsverlof ontvang je als je in vaste dient bent een uitkering, die je werkgever bij het UWV (Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen) aanvraagt. De uitkering is meestal even hoog als je huidige salaris. Indien je dagloon boven een bepaalde grens uitkomt (het maximumdagloon), kan het zijn dat de zwangerschapsuitkering lager uitvalt. In sommige gevallen vult je werkgever dit verschil aan. Het dagloon betreft het loon dat je gemiddeld per dag verdiende in de periode van 4 weken of 1 maand voorafgaand aan je verlof. Het UWV berekent het dagloon en betaalt de zwangerschapsuitkering aan jouw werkgever. Vervolgens betaalt jw werkgever jou tijdens je verlof door.

Opbouw vakantiedagen en vakantiegeld bij vast dienstverband

Je bouwt tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof gewoon vakantiedagen op. Je kunt niet door je werkgever verplicht worden om vakantiedagen op te nemen voor je verlof. Er wordt geen vakantiegeld opgebouwd tijdens je verlof. Het UWV verrekent je vakantiegeld en eventuele 13e maand wel in je zwangerschapsuitkering.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email