Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Sommige zwangere vrouwen missen de voordelen van betrokken vaders

We hebben allemaal verschillende verwachtingen over hoe betrokken vaders moeten zijn tijdens de zwangerschap en bevalling. In het Verenigd Koninkrijk, wordt het over het algemeen gezien als een goede zaak en onderzoek begint nu ook aan te tonen dat het er toe doet in relatie tot het welzijn van moeder en kind. Eerder onderzoek heeft zich vooral gericht op witte middenklasse gezinnen, maar nu heeft ook een bredere studie bevestigt dat de betrokkenheid van vaders de gezondheid van de moeder en het kind kunnen beïnvloeden. Ongeveer 4.500 nieuwe moeders gaven informatie over vaders in een nationale enquête over de ervaring van vrouwen van de kraamzorg.

De kans blijkt groter dat mannen betrokken zijn bij het eerste kind.  Dit kan te maken hebben met het feit dat wanneer er meer kinderen zijn er meer kans is dat de vader bezig is met de zorg van de andere kinderen na de geboorte van een nieuw kind. Verder heeft dit ermee te maken dat de vaders het krijgen van het eerste kind ervaren als een levensveranderende gebeurtenis.

Rekening houdend met een slechtere respons van vrouwen in achterstandsgroepen en allochtonen, werd geconcludeerd dat de partners van de blanke vrouwen en mensen die in meer welvarende gebieden meer kans hadden om betrokken vaders te hebben.

Vrouwen die een meer betrokken partner hebben, hebben meer kans om eerder met prenatale zorg te starten en hebben meer controles en echo’s. Dit leidde tot een betere gezondheid na de geboorte en betekende ook dat vrouwen vaker borstvoeding gaven. Betrokkenheid kan verschillende dingen betekenen zoals emotionele of praktische steun. Sommige vaders waren ook betrokken bij het vinden van informatie of het helpen om beslissingen te nemen rondom de zwangerschap. Ook was de kans groter dat betrokken vaders ook meer hielp zodra de baby werd geboren.

Moeders hechten veel waarde aan het hebben van een ondersteunende partner die bereid is om te helpen, vooral als het hun eerste kindje betreft.  Maar de impact van de betrokkenheid van vaders reikt verder dan dat. Rekening houdend met de sociale en financiële positie van de ouders, boeken kinderen van betrokken vaders waarschijnlijk betere resultaten op het gebied van onderwijs, gedrag en ontwikkeling dan kinderen van afwezige vaders. Dit heeft te maken met de directe effecten op de zuigeling en het kind doordat steun van de partner resulteert in lagere niveaus van maternale stress gedurende de zwangerschap . Hiernaast wordt gesuggereerd dat het hebben van een ondersteunende partner tijdens de zwangerschap gezondere gewoonten bij vrouwen zou stimuleren.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email