Steeds meer zwangere vrouwen onder toezicht ter bescherming ongeboren kind
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wil ervoor zorgen dat zwangere vrouwen vaker gedwongen hulp krijgen tijdens hun zwangerschap ter bescherming van het ongeboren kind.
Vorig jaar werden de moeders van circa 270 ongeboren kinderen onder hun toezicht gesteld.
Gedwongen hulp wil men vooral realiseren voor zwangere vrouwen die bijvoorbeeld veel alcohol drinken, psychische problemen hebben of slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Tot nu toe wordt gedwongen hulp hoofdzakelijk pas verleend na de vierentwintigste week van de zwangerschap.
Allereerst wordt geprobeerd om de zwangere vrouw door voorlichting te motiveren risicovol gedrag om te keren. Wanneer dit mislukt, zijn er hulpprogramma’s. Wanneer vrouwen hier niet aan mee willen werken, kan gedreigd worden met uithuisplaatsing van de baby zodra die ter wereld komt.
De raad wil echter nu ook dat het mogelijk wordt ongeboren kinderen in de eerste maanden van de zwangerschap beter te beschermen. Ook vindt de raad dat de huidige maatregelen niet genoeg zijn toegesneden op de belangen van de ongeboren kinderen. Daarom is haar advies ook om de ondertoezichtstelling van een nog niet geboren kind expliciet in de wet op te nemen. Tot slot is de raad van mening dat hulpverleners meer bevoegdheden moeten krijgen.