Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Waar let je op bij het gebruik van een badthermometer?

Voor het vaststellen van de temperatuur van het badwater kun je je elleboog gebruiken of als je het preciezer wil weten een speciale badthermometer. Een baby voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Wanneer het badwater tussen de 36ºC en 38ºC is, kan de baby veilig baden.

Onder de 36º treedt er onderkoelingsgevaar op en boven de 38ºC neemt de kans op verhitting of zelfs verbranding toe. Een thermometer moet de temperatuur tussen de 36ºC en de 38ºC, daarom nauwkeurig aangeven. Een nauwkeurigheid van een halve graad is acceptabel. 

Glazen thermometer
Deze hebben vaak een goede schaalverdeling, zodat je nauwkeurig kunt aflezen wat de temperatuur is. Een kunststof rand zorgt ervoor dat de thermometer in het bad blijft drijven. Het kan bij deze thermometers wel tot een minuut duren tot de juiste temperatuur is af te lezen.

Kleurthermometer
Koop deze alleen als de temperatuur in leesbare cijfers verschijnt. Sommige kleurthermometers geven alleen met een bepaalde kleur of een woord aan dat de temperatuur goed is. Het gevaar is dan dat ‘goed’ bijvoorbeeld wordt aangegeven tussen de 37 en 40 graden en niet binnen de veilige marge van 36 tot 38 graden. Deze thermometers worden dan ook afgeraden door Veiligheid.nl.

Waar moet je op letten?

  • Koop een speciale badthermometer. Koortsthermometers kunnen niet altijd tegen water.
  • Schaf bij voorkeur een glazen badthermometer met vloeistof aan. Deze zijn het nauwkeurigst af te lezen.
  • Koop alleen een badthermometer met kleurverandering als de temperatuur in leesbare cijfers verschijnt.
  • Voel na het meten van de temperatuur met een badthermometer ook nog even met de elleboog.
  • Laat de thermometer zolang in het water als op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven, wanneer er niets vermeld staat in de gebruiksaanwijzing dan minimaal 1 minuut.
  • Laat je kind niet spelen met een glazen thermometer.

Bron: Veiligheid.nl

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email