Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwangere vrouwen krijgen veel onjuiste medische informatie via social media

Ruim 40% van informatie over medicijngebruik bij zwangerschap is onjuist op sociale media en internetfora . Dit is de conclusie van een onderzoek naar de kwaliteit van deze informatie van het Radboudumc. Deze conclusie is gebaseerd op de analyse van meer dan 1200 berichten op fora, blogs, Facebook en Twitter. 

De onderzoekers zochten op zoektermen rondom de zwangerschap (zwanger, in verwachting of aanstaande moeder) in combinatie met een medicijn (bijvoorbeeld Prozac, Otrivin of Fluimicil) en een diagnose (zoals hoge bloeddruk, miskraam of aangeboren afwijking). Deze zoekopdrachten leverde ruim 9000 hits op, waarvan na selectie 1224 overbleven. De rest van de berichten bevatte geen relevante of geen eenduidige informatie.

Marleen van Gelder, onderzoeker Radboudumc zie op 2 manieren risico’s: wanneer een middel veilig is en vrouwen lezen op internet dat een middel niet veilig is, zouden ze een middel dat ze eigenlijk nodig hebben weleens niet kunnen gebruiken. Andersom kN hetzelfde voorkomen; waardoor ze het ongeboren kind blootgesteld wordt aan medicatie die mogelijk schadelijke effecten heeft.

Volgens Van Gelder hebben de verloskundige, gynaecoloog of huisarts een belangrijke taak in het communiceren en informeren van een zwangere vrouw. Daarnaast wijst de onderzoeker op de Teratologie Informatie Service. Hierbij kan de betrouwbaarste informatie over het gebruik van middelen voor zwangere vrouwen gevonden worden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email