Wat verandert er allemaal aan je lichaam als je zwanger bent?
Er zijn meerdere lichamelijke veranderingen die je doormaakt als je zwanger bent. Wij hebben er tien op een rijtje gezet:
- Stemmingswisselingen en misselijkheid. Je stemming kan van het ene moment omslaan van het ene uiterste naar het andere. Dit komt doordat er veel van het hormoon oestrogeen in je lichaam zitl. Ook andere zwangerschapskwaaltjes worden door oestrogeen veroorzaakt zoals een misselijk gevoel.
- Je borsten worden gevoeliger en veranderen van vorm
. Al aan het begin van je zwangerschap zullen je bosten gevoeliger zijn en de kleur van je tepelhof donkerder worden. Later in je zwangerschap zullen je borsten ook in volume toenemen als gevolg van toename van de hormonen oestrogeen en progesteron. Ook kun je blauwe aderen op de borsten waarnemen. - Je baarmoeder groeit. Je baarmoeder is gewoonlijk zo groot als een peer. Tijdens je zwangerschap wordt 50x groter en 10x zwaarder. Je e baarmoeder is bevestigd aan banden en door de groei van de baarmoeder kun je zogenaamde bandenpijn krijgen.
- Je hart klopt sneller en ademen is lastiger. Omdat je 1 liter meer bloed in je lichaam hebt tijdens je zwangerschap, is je hart harder aan het werk. Ook is het ademcentrum van je hersenen anders afgesteld tijdens je zwangerschap, waardoor je sneller kortademig wordt. Ook drukt de steeds zwaarder wordende baarmoeder tegen je longen, waardoor ademhalen lastiger wordt.
- Je voeten worden groter. Schoenen kunnen tijdens of na je zwangerschap ineens niet meer passen. Door het extra gewicht en meer flexibiliteit in de gewrichten neemt namelijk de hoogte van je voetgewelf af waardoor je voeten langer en breder worden. De voeten van zwangere vrouwen kunnen enkele millimeters tot zelfs een centimeter groeien en dit kan dus permanent zijn.
- Je reukvermogen is beter. Vooral in je eerste trimester van je zwangerschap, kun je beter ruiken, zowel lekkere als onaangename geuren. Je betere reukvermogen komt door toename van het hormoon oestrogeen.
- Je geheugen wordt (tijdelijk) slechter. Je kunt warriger worden tijdens je zwangerschap. Dit verschijnsel wordt zwangerschapsdementie’ genoemd en wordt waarschijnlijk door het hormoon progesteron veroorzaakt. Volgens wetenschappers is dit met de reden dat moeders zich dan volledig op hun kind kunnen concentreren.
- Je gewrichten worden slapper. Vooral de baarmoederbanden en spieren in je bekken worden slapper als gevolg van het hormoon relaxine. Dit heeft als doel ruimte in je bekken te maken zodat de baby gemakkelijker tijdens de bevalling naar buiten kan.
- Je huid wordt sneller bruin. Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam meer pigment aan. Hierdoor is het mogelijk dat je donkerdere tepels krijgt, een verticale streep over je buik en meer sproeten . Ook wordt je huid nu sneller bruin. Smeer je goed in met een hoge beschermingsfactor en zit niet te lang in de zon. Het risico bestaat anders dat je pigmentvlekken op je gezicht krijgt, een zogenaamd ‘zwangerschapsmasker’.
- De stofwisseling is vooral tijdens je tweede en derde trimester verhoogd. Wanneer je borstvoeding geeft, dan is je energiebehoefte zelfs 33% hoger dan doorgaans.