Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welke voedingshoudingen zijn er?

Voedingshoudingen

Er zijn verschillende houdingen om borstvoeding te geven. Hierbij is het belangrijk dat je een houding kiest waarbij je goed en ontspannen kunt zijn gedurende de voeding. Je kunt zelf bepalen welke voedingshouding je het prettigste vindt.

Zittend voeden

Zittend zijn er drie bekende voedingshoudingen die je kunt aannemen.

  • De eerste is de madonnahouding. De baby ligt hierbij op zijn zij, waarbij je het hoofdje en lichaam van je baby met je onderarm en hand ondersteunt. Een kussen op je schoot kan voorkomen dat je baby van de borst wegglijdt.
  • Het hoofdje van je baby kun je ook ondersteunen met je hand, dit noem je de doorgeschoven madonnahouding. Dit is een handige voedingshouding wanneer je baby nog heel klein is en daarom nog wel eens wegzakken in de normale madonnahouding. Wanneer je bij de doorgeschoven madonnahouding bijvoorbeeld links voedt, ondersteun je het hoofdje met de rechterhand en gaat je rechterarm achter de rug van je baby langs. Met de andere hand kun je je borst vasthouden.
  • Hiernaast heb je de rugbyhouding, ook wel de bakerhouding genoemd. Bij deze houding leg je een kussen naast je neer aan de kant van de borst waarmee je gaat voeden. Vervolgens leg je de beentjes van je baby onder je arm door en gaat je arm achter de rug van je baby langs, zodat deze arm het lijfje van je baby draagt. Het hoofdje van je baby ligt dan bij je borst, ondersteunt door jouw hand. Met je andere hand kun je je borst vasthouden. Met deze houding kun je goed zien wat je baby aan de borst doet. Het is een handige voedingshouding wanneer je baby een onrustige drinker is, een keizersnede hebt gehad of wanneer je grote borsten hebt.

Liggend voeden

Als je liggend wilt voeden kun je kiezen voor een voedingshouding.

  • Dit is de zijligging waarbij je op je zij ligt met een kussen in je rug en je benen iets optrekt. Leg je baby ook op zijn zij, dicht tegen je aan zodat jullie buiken naar elkaar zijn gedraaid. Het mondje van je baby is op de hoogte van je tepel. Wanneer je baby zijn mond wijd open doet, trek je hem naar je toe. Deze voedingshouding is prettig kort na de geboorte en gedurende de nachtvoeding, omdat je kunt rusten terwijl je baby drinkt.

Rechtop voeden

Wanneer je rechtop wilt voeden zijn er diverse voedingshoudingen mogelijk.

  • Zo kun je je baby bijvoorbeeld zittend op je schoot zetten of zelfs staand naast je. Dit zijn prettige voedingshoudingen wanneer je kind al ouder is.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email