Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe voed je stressvrije peuters op?

We willen onze kinderen overal voor beschermen, maar dat kan niet altijd. Oudere kinderen hebben een beter inzicht in wat om hun heen gebeurt en hoe zij om moeten gaan met stress. Maar jonge kinderen en peuters die zichzelf verbaal nog niet goed kunnen uitdrukken hebben er moeite mee om te verwerken wat er allemaal om hun heen gebeurt, vooral als het gaat om dramatische incidenten.

Langdurige blootstelling aan stressvolle gebeurtenissen zonder genoeg ouderlijke ondersteuning kan leiden tot stressproblemen bij deze jonge kinderen. Dit is vaak het geval bij kinderen die opgroeien in omgeving met lastige financiele omstandigheden of waar verwaarlozing en/of mishandeling voorkomt.

Dergelijke stress is dermate toegenomen in Amerika dat de American Academy of Pediatrics heeft besloten om een centrum op te richten voor Gezonde, veerkrachtige kinderen. Dit centrum moet kinderen onderzoeken of eventuele schadelijke effecten van teveel stress. Zelfs bij baby’.

“Hoe meer ongunstige ervaringen gedurende de kindertijd, hoe groter het risico dat deze kinderen later allerlei gezondheidsproblemen krijgen zoals hartproblemen, diabetes, drugsmisbruik en depressie,” zegt het centrum. “Onderzoek toont ook aan dat wanneer ouders vhun kinderen ondersteunen en toegankelijk zijn vanaf jongs af aan, dit de schadelijke effecten van stress kan beperken of voorkomen.”

Stress voor kleine kinderen komt niet alleen voor in extreme gezinssituaties. Daarom zou elke ouder met zijn kind, in alle omstandigheden de volgende tips ter harte moeten nemen om stress en eventuele effecten hiervan bij jonge kinderen te voorkomen.

  • Blijf in de buurt van je kind. Je geruststellende aanwezigheid geeft je kind een veilig gevoel.
  • Leg uit wat er is gebeurt als er iets vervelends is voorgevallen. Doe dit met simpele woorden en tonen en leg uit wat je doet om je kindje veilig te houden. Ook al als je kindje niet begrijpt wat je zegt, dan nog zal je stem en je toon hem kalmeren.
  • Speel iets na met je kind. Kinderen verwerken iets door te spelen. Als je dochter een auto ongeluk heeft gezien en dit gaat naspelen, speel dan mee door een ambulance aan te laten rijden die ervoor zorgt dat alle ongeluksslachtoffers zich weer beter voelen.
  • Ga niet plotseling weg. Vertel het je kind wanneer je weggaat en stel hem gerust dat je terugkomt. Weggaan zonder iets te zeggen, zelfs als je kind zou huilen als je dat zou doen, rechtvaardigt niet dat je mag weggaan terwijl hij dat niet weet. Het maakt je kind angstiger.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email