Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Het plaatsen van slapende baby’s op rug heeft geen gevolgen voor vermogen om te rollen

Onderzoek van de Universiteit van Alberta concludeert dat de angst dat het laten slapen van baby’s op hun rug de ontwikkeling van hun rol vaardigheden zou aantasten ongegrond is. De studie heeft gekeken naar mogelijke negatieve effecten van een campagne die 20 jaar geleden werd geïntroduceerd en aangaf dat slapen op de rug zou moeten om wiegendood te voorkomen. Hoewel de campagne heeft bijgedragen aan het verminderen van wiegendood, vrezen sommige deskundigen dat deze kinderen meer moeite hebben met rollen, een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Gedacht werd dat deze baby’s minder snel rollen, omdat ze nu niet veel op hun buik liggen. Het onderzoek geeft echter aan dat in de ontwikkeling van een baby eigenlijk niet veel is veranderd in de afgelopen 20 jaar en baby’s nog steeds rollen op dezelfde leeftijd.

Het onderzoeksteam verzamelde al 20 jaar geleden gegevens van 2200 baby’s om normen vast te stellen voor de ontwikkeling van verschillende motorische vaardigheden. hiermee werd een instrument gecreëerd dat internationaal wordt gebruikt om te screenen op motorische problemen bij jonge zuigelingen. Het wordt bijvoorbeeld bij premature baby’s of baby’s die een moeilijke start hebben gehad.Het probleem met het onderzoek was echter dat het werd gepubliceerd op het moment dat de campagne dat het beter was om op de rug te slapen net aansloeg. Daarom besloten de onderzoekers om het werk twee decennia later opnieuw te doen, om te zien of de campagne impact heeft gehad op de resultaten.

Voor de nieuwe ronde van het onderzoek, bestudeerde het team de motorische capaciteiten van 725 baby’s van een week tot acht maanden oud en vergeleek deze met de gegevens uit de jaren 1990. De campagne blijkt vrijwel geen invloed te hebben op de motoriek en daarmee de resultaten van het onderzoek. Negentig procent van de in het onderzoek betrokken baby’s ontwikkelde rollen vaardigheden rond de leeftijd van 8,5 maand.

Waarom het slapen op de rug vrijwel geen invloed heeft op de motoriek van baby’s is een mysterie voor de onderzoekers. Het is mogelijk dat veel ouders bekend zijn met de angst van de eventuele impact en daarom er voor zorgen dan hun baby voldoende tijd op de buik wordt gelegd wanneer ze wakker zijn.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email