Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Kan mijn baby beter duimzuigen of speenzuigen?

Zuigbehoefte baby

De eerste zes maanden hebben alle baby’s een hele sterke zuigbehoefte. Baby’s die borstvoeding krijgen, zullen aan hun zuigbehoefte kunnen voldoen tijdens het drinken aan de borst. Kinderen die geen borstvoeding (meer) krijgen zullen naast de voedingen nog veel behoefte hebben om te sabbelen en gebruiken hier het liefst de eigen duim of een fopspeen voor. Hoewel het in de eerste maanden van het leven van je baby heel goed is voor de ontwikkeling van de kaak en het gevoel in de mond dat je baby zuigt, is dit hierna niet meer voordelig.

Nadelige gevolgen duim- of fopspeenzuigen

Het vele zuigen op een speen of duim is namelijk niet goed voor de stand van de tanden. Ook kan je kindje onduidelijk gaan praten omdat door het vele sabbelen de tongpunt wat slapper kan worden. Je kindje kan hierdoor gaan slissen. Een ander probleem dat vaak wordt geobserveerd is dat kinderen die duim- of fopspeenzuigen te veel door hun mond ademhalen. Omdat de lucht door de neus gezuiverd wordt en bevochtigd, en de mond dit niet doet, kan dit vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat dit kan resulteren in een keelontsteking, vaker verkouden en oorontsteking.

Vooral wanneer de eerste tanden doorkomen is het beter het duim -of speenzuigen af te leren.  Hoewel dit niet altijd gemakkelijk is, is het wel erg aan te raden om problemen met spreken, ontwikkeling van tanden en problemen door ademhaling door de mond te voorkomen. Dit vormt voor jou als ouder dan ook vaak de motivatie om het gebruik van de duim of speen toch af te leren.

Afleren van duim- of fopspeenzuigen

Dat afleren van duimzuigen of fopspeenzuigen belangrijk is, is duidelijk. Dit is echter vaak wel heel erg moeilijk. Na 6 maanden neemt de zuigbehoefte van je kindje dan wel af, maar is de gewenning toegetreden.  Duimen of sabbelen aan een fopspeen is dan niet zomaar weer afgeleerd. Op deze leeftijd is het bovendien erg lastig omdat het nog zonder de inzet van je kindje moet gebeuren. Daarom wordt vaak het advies gegeven in elk geval voordat je kind 4 of 5 jaar oud wordt, het duim- of fopspeenzuigen af te leren. Verder geldt in algemene zin dat het afleren van duimen of spenen extra moeilijk zal zijn wanneer je kind zich in een drukke of gestresste periode bevindt.

Het stoppen met de speen is over het algemeen gemakkelijker dan het stoppen met duimen. Een speen kun je namelijk gefaseerd wegnemen, maar een duim blijft altijd aanwezig en vraagt ook veel medewerking van je kindje. Wanneer je het duimen wilt afleren zou je kunnen starten met de momenten dat je kindje bewust kan meewerken, overdag en wanneer jij er bij bent. Je kunt je kindje helpen op deze momenten door hem af te leiden en door een andere vorm van ontspanning of troost te bieden met een spelletje of op schoot. Ook is het goed je kind te complimenteren voor de momenten dat hij niet duimt. Tijdens de momenten dat er onbewust wordt geduimd (’s nachts), kun je je kind helpen met het afleren door hem een handschoen aan te trekken, of een pleister op zijn duim te doen.

Ook wanneer het kind nog niet helemaal gestopt is met het duimen of nog geen afscheid heeft genomen van de speen, kunnen ouders al wat ondernemen om de gevolgen van het vele sabbelen te voorkomen.

Het neusademhalen kan namelijk gestimuleerd worden. Bijvoorbeeld door bij je kind de duim of fopspeen uit zijn mond te halen en de mond te sluiten, je kindje liedjes te laten neuriën, of je kind te laten drinken met een rietje.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email