Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

10% van moeders houdt jarenlang pijnklachten na bevalling

Maar liefst 1 op de 10 Nederlandse jonge moeders houdt jaren na de bevalling nog last van diverse pijnklachten.

Dit betreft onder meer bekkenpijnen, rugpijn en buikklachten die hun dagelijkse leven beïnvloeden. 6% van deze moeders heeft zelfs zulke ernstige pijnklachten dat zij niet meer in staat zijn te participeren aan alledaagse activiteiten en krijgen te maken met ziekteverzuim op het werk.

Anesthesiologen en verloskundig onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben 500 Nederlandse vrouwen onderzocht op de gevolgen na een bevalling. Hierbij werd gekeken naar pijnervaringen van jonge moeders die op natuurlijke wijze zijn bevallen en die van moeders die via een keizersnee zijn bevallen.

Hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahan die betrokken was bij het onderzoek ziet samen met zijn collega-onderzoekers dat de pijnklachten van de moeders vaak gepaard gaat met depressie en angstklachten. Deze klachten beïnvloeden het dagelijkse leven van de vrouw, ook in relatie tot seksualiteit. Het onderlichaam van de vrouw ondervindt vaak aanzienlijke schade aan weefsels en huidzenuwen. Ook raken spieren vaak beschadigd.

De onderzoekers van het LUMC zijn voornemens een vervolgstudie te starten om de oorzaken van late baringspijn beter te doorgronden met als doel de klachten te kunnen voorkomen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email