Eiwitten in de longen van de foetus brengt bevalling op gang
Uit recent onderzoek blijkt dat twee eiwitten in de longen van de foetus ervoor zorgen dat de bevalling op gang wordt gebracht.
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat niet de moeder, maar de foetus uiteindelijk bepalend is wanneer de bevalling start. Maar hoe de foetus dit exacte veroorzaakte was nog onduidelijk.
Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat twee eiwitten in de longen van de foetus de oorzaak hiervan zijn. De eiwitten , SRC-1 en SRC-2, activeren genen in de longen van de foetus en maken dat er twee stofjes geproduceerd worden. Die stofjes, te weten SP-A en PAF, zorgen ervoor dat de baby eenmaal buiten de baarmoeder kan ademhalen. Daarbij belanden de stofjes in het vruchtwater en leiden die tot een reactie in de baarmoeder die de bevalling opstart.
Experimenten met muizen lieten zien dat een tekort aan SRC-1 en SRC-2 maakt dat er aanzienlijk minder SP-A en PAF wordt geproduceerd. Hierdoor bevielen muizen één tot twee dagen later dan gepland, vergelijkbaar met een menselijke bevalling die drie tot vier weken later dan gepland start. Op het moment dat de onderzoekers de muizen met een tekort aan SP-A en PAF echter de stofjes toedienden, was te zien dat de bevalling wel tijdig startte.
Onderzoekers hebben de hoop dat de uitkomsten uit dit onderzoek gebruikt kunnen worden om vroeggeboortes in de toekomst te voorkomen.