Dat een zwangerschap 40-weken zou moeten duren is een mythe
De traditionele opvatting is dat de uitgerekende datum met 40 weken zwangerschap is en je zwangerschap niet langer mag duren dan 42 weken. De exacte bevaldatum is echter de minst nauwkeurige wetenschap die er bestaat. Al decennia lang durft niemand het idee uit te dagen dat een zwangerschap precies 40 weken zou moeten duren. Er is echter nu recent een studie uitgevoerd met als hoofdvraag of het blindstaren op de uitgerekende datum wel zo behulpzaam is. Deze studie van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences ontdekte dat de lengte van de zwangerschap bij vrouwen die zonder interventie bevielen met maar liefst vijf weken kan variëren. Slechts 4% van de baby’s zijn geboren op hun uitgerekende datum. 80% wordt geboren tussen 2 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. De rest zijn ofwel te vroeg of te laat.
De argumenten die op het moment worden gebruikt bij het passeren van de uitgerekende datum zijn beangstigend. Er is een hoger risico op doodgeboorte als je meer dan 42 weken zwanger bent. Het onderzoeksteam geeft echter aan dat niet elke zwangerschap langer dan 42 weken op deze wijze beïnvloed hoeft te worden. Op het moment is er geen manier om erachter te komen welke baby’s wel of niet dit gevaar lopen. Alleen het lezen van de woorden “doodgeboren kind” is genoeg om iedereen meteen te overtuigen. In werkelijkheid, is het onderzoek naar de effecten van geboorten na 42 weken beperkt en verouderd.
Volgens het onderzoeksteam is het nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen, maar het is wel belangrijk voor artsen om de resultaten in het achterhoofd te houden bij de beslissing om te interveniëren in een zwangerschap. De komst van een baby is iets dat per geval moet worden beoordeeld, rekening houdend met de gezondheid van de moeder en de baby. In plaats van het instellen van een willekeurige datum, die niet gebaseerd is op harde bewijzen.
Wanneer een zwangere vrouw voorbij de 42-weken grens komt, wordt zij sterk aangemoedigd om de bevalling in te leiden. Eén op de vijf baby’s wordt ingeleid in het Verenigd Koninkrijk. Ook veel vrouwen vallen hieronder die ervoor kiezen om al eerder dan de 42-weken grens te worden ingeleid. Hoe klein ook, draagt het inleiden van de bevalling ook risico’s met zich mee. Er is een verhoogd risico op een tang-of vacuüm-extractie, een verhoogd risico op een keizersnede en een verhoogd risico op een baby met geelzucht.