Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Een klein aantal baby’s kan al overleven na 22 weken zwangerschap

Een klein aantal premature baby’s blijft in leeftijd overleven op jongere leeftijd dan artsen ooit voor mogelijk hielden. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in New England Journal of Medicine.

Het is al lang een gevoelige discussie of baby’s die slechts na 22 of 23 weken zwangerschap geboren worden intensieve behandeling zouden moeten krijgen. Er zijn verhalen met een goede afloop, die zijn over het algemeen echter zeldzaam.

Aanpak ziekenhuizen verschilt

Het onderzoek keek naar 5.000 baby’s die van 2006 tot 2011 geboren werden in 24 ziekenhuizen. De aanpak die ziekenhuizen hanteerden, bleek zeer af te wijken. Op vier locaties werd geen enkele baby van 22 weken behandeld, op vijf locaties werden de kinderen allemaal intensief behandeld en in overige ziekenhuizen verschilde de aanpak per baby. 5% van de baby’s die geboren werden na 22 weken en intensief werden behandeld, overleefden zonder ernstige gezondheidsproblemen. De meerderheid is overleden of kregen hierna te maken met zware gevolgen.

Gevolgen van wel of geen medische behandeling

De studie trekt de conclusie dat baby’s van 22 weken niet kunnen overleven zonder medische behandeling. Van de 78 baby’s die intensief behandeld zijn, overleefden er 18. Nog voordat de kinderen jonge peuters waren, waren er zeven die geen middelmatige tot zware medische problemen hadden. Zes kinderen waren echter blind, doof of hadden een hersenverlamming.

Van de 755 kinderen geboren na 23 weken zwangerschap, werden er 542 intensief behandeld. Hiervan overleefde circa een derde, waarvan de helft geen last kreeg van aanzienlijke gezondheidsproblemen.

De onderzoekers geven aan dat niet alleen de kans op overleving belangrijk is, maar ook of het kind op latere leeftijd te maken krijgt met ernstige gezondheids- of gedragsproblemen. De algemeen heersende leeftijd van levensvatbaarheid van baby’s ligt op 24 weken. Hierover wordt echter al lang gediscussieerd. Deze nieuwe studie zal deze lastige discussie waarschijnlijk opnieuw voeden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email