Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Een zwangerschapscursus heeft geen zin voor de zwangere vrouw

zwangerschapsgymAls moeder wil je alles inzetten om ervoor te zorgen dat je zwangerschap en bevalling zo goed mogelijk verlopen. Daarom houden veel zwangere vrouwen er rekening mee dat zij bepaalde zaken niet mogen eten, stoppen zij met roken indien van toepassing en blijven zij uit de buurt van de kattenbak. Ook het volgen van een zwangerschapscursus ter voorbereiding op wat komen gaat behoort tot één van de voorzorgsmaatregelen. Circa 80% van de Nederlandse vrouwen schrijft zich in voor een dergelijke cursus bij de eerste zwangerschap.

Uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut van circa 2 jaar geleden is echter gebleken dat het volgen van een zwangerschapscursus geheel geen invloed heeft op het verloop van de bevalling. 1000 vrouwen die voor het eerst zwanger waren zijn gevolgd voor dit onderzoek, waarvan de helft een zwangerschapscursus volgde waarbij ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en manieren om zelf met pijn om te gaan werden behandeld. De andere helft van deze vrouwen kreeg enkel een cursus met informatie over de bevalling. Tijdens de bevalling van de 1000 vrouwen bleek de eerste groep vrouwen, die geleerd had zich te ontspannen, even vaak het verzoek te doen om een ruggenprik. Ook was er weinig verschil tussen de emoties van beide groepen t.a.v. de bevalling.
Uit het onderzoek wordt de conclusie getrokken dat je voor een bevalling dus niet kunt oefenen. Zodra de bevalling zich aandient, wordt al het aangeleerde vergeten en wordt er vanuit natuurlijke reflexen gehandeld.

De Zweedse onderzoekers kregen veel kritiek op hun onderzoek. Veel Nederlandse vrouwen en verloskundigen zijn en blijven ervan overtuigd dat een zwangerschapscursus wel werkt en dus relevant is om te volgen. En ook al zouden ademhalingstechnieken geen effect hebben, dan nog zouden vrouwen minder angstig zijn voor de bevalling. Daarnaast onderstrepen zij dat het belangrijk is dat een cursus de mogelijkheid biedt om andere zwangere vrouwen te ontmoeten en met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Uiteraard is het aan jou om te kiezen of je (en welke soort) zwangerschapscursus je nuttig vindt om te volgen en welke argumenten daarbij doorslaggevend zijn.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email