Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe merk je als ouder dat je kind gepest wordt?

Pesten vindt nog steeds helaas veel plaats. Maar liefst één op de 9 jongeren geeft aan in de afgelopen drie maanden te zijn gepest. Pesten gebeurt tegenwoordig niet alleen in de fysieke wereld zoals op school, maar nu ook online via sociale media. Hoe ontdek je als ouder dat je kind gepest wordt en wat doe je vervolgens?

Hieronder enkele adviezen:

  • Wanneer je kind niets zegt en je niet weet of hij gepest wordt kun je er het beste gewoon naar vragen. Het is namelijk best lastig om te herkennen dat je kind wordt gepest. Over het algemeen laten zien dat het goed met ze gaat en houden zij zich groot voor hun ouders.Als je kind zich goed ontwikkelt en lekker in zijn vel zit, hoef je je als ouder eigenlijk geen zorgen te maken.
  • Wanneer je kind zelf niet aangeeft dat het wordt gepest, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Je kunt kijken of je kind zich opeens anders gedraagt. Zo kan je kind slechter gaan presteren op school of vreemde blauwe plekken krijgt. Ook kan je kind opeens stiller en meer teruggetrokken worden en niet meer worden uitgenodigd voor feestjes.
  • Wanneer je kind gepest wordt, is het goed om bij de leraar of lerares langs te gaan. Je kunt vragen of er extra op je kind gelet wordt. Dat kan ook buiten school waar je kind komt, zoals op de naschoolse opvang, of ouders die je vertrouwt van vriendjes of vriendinnetjes van je kind. Als je dan hulp zoekt, is het goed als je concrete voorbeelden hebt. In geval van online pesten kun je screenshots maken. Je kunt eventueel kijken in de geschiedenis van de browser.
  • Pesten kan voor jou als ouder een gevoelig onderwerp zijn, omdat het een terugkerend probleem is vanuit je eigen jeugd. Let op je eigen emoties om te voorkomen dat je dit overdraagt op je eigen kind. Geef kinderen wel de aandacht die ze nodig hebben. En laat zien dat je het belangrijk vindt om te weten wat ze doen en waar ze zijn, zonder ze voortdurend te controleren.
  • Wanneer je kind gepest wordt, besteed dan vooral aandacht aan dingen die je kind al goed doet. Bijvoorbeeld door je kind een compliment te geven als hij heeft aangegeven het gedrag van de ander niet leuk te vinden. Leg de nadruk op de eigen kracht van je kind, en versterk je kind hierin. En leer hem zoveel mogelijk zelf assertief te zijn ten aanzien van pesten.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email