Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ook online moet je kind opgevoed worden

Veel kinderen zijn vanaf jongs af aan actief op het wereldwijde web. Internet is voor kinderen een ware ontdekkingstocht, waar helaas ook risico’s aan verbonden zijn.

Antigone Davis, hoofd veiligheid van Facebook, heeft daarom op Safer Internet Day enkele tips gedeeld voor ouders om hier goed mee om te gaan. Op Safer Internet Day wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons onder kinderen en jongeren.

De tips van Davis voor ouders zijn de volgende:

  • Hanteer als ouder voor het online gedrag van je kind exact dezelfde opvoedingsstijl als die je offline hanteert. “Wanneer bijvoorbeeld voor jouw kind duidelijke afspraken het beste werken, maak dan een contract op dat jullie beiden ondertekenen. Het kan ook zijn dat je kind alleen de basisregels moet kennen.”
  • Net als in de offline wereld geldt online dat je als ouder het goede voorbeeld moet geven. Vraag je bijvoorbeeld van je kind dat zij maximaal een uur per dag op internet mogen, houd je hier dan zelf ook aan. Hetzelfde geldt voor beleefd gedrag, bijvoorbeeld in je taalgebruik in online berichten.
  • Ouders doen er verstandig aan om online contact te zoeken met hun kinderen zodra die zich op sociale media begeven. “Wanneer je langer wacht wordt dit moeilijker.” Wordt dus bijvoorbeeld vrienden op facebook en ga hiermee op gepaste wijze om. Reageer niet op de berichten van je kind, maar volg wel wat hij of zij post.
  • Zodra je kind zijn eerste sociale account aanmaakt, ga dan een gesprek met je kind aan over technologie. Wees daarbij niet bang dat je als ouder minder weet dan je kind. Als je kind wel bekend is met bijvoorbeeld streamingmuziekdiensten of Instagram, biedt een gesprek hierover de kans om te praten over zaken als veiligheid, beveiliging en privacy.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email