Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Basisscholen experimenteren met flexibele schooltijden

Elf scholen experimenteren op dit moment met flexibele lestijden en vakanties. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft bekendgemaakt dat hij dit aantal vanaf volgend schooljaar zelfs wil uitbreiden naar twintig.

Op dit moment is De School, de enige school die sinds 2009 flexibele tijden hanteert. Volgens de Onderwijsinspectie scoort De School bovengemiddeld. Het gebouw is jaarlijks vijftig weken geopend van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag. Lege klassen zijn er echter nooit.

Voor ouders en kinderen scheelt het veel stress. Je hoeft niet meer te zeggen: ‘haast je, haast je, we komen te laat.’ Je kunt in een gewoon tempo je kind naar school brengen en als ouder kun je ook de hele dag pakken als je wilt.”

Een kind leert met flexibele tijden ook met onvoorziene omstandigheden om te gaan. Eenmaal op school wordt met de leerkracht de dag besproken en de tijd afgesproken waarop de kinderen weer worden opgehaald. Geen dag is hetzelfde voor de leerlingen van De School. Voordeel is dat een kind zo leert met onvoorziene omstandigheden om te gaan. Flexibiliteit is immers vandaag de dag ook regelmaat.

Door de flexibele tijden is er verder meer persoonlijke aandacht voor de kinderen omdat het systeem zich aanpast aan het kind en niet andersom. In een persoonlijk kringgesprek dat elke tien weken gepland staat overleggen leerkracht, ouders en kind over het persoonlijke leerplan en wordt er globaal over het rooster gesproken. Ook vakantie kunnen flexibel bepaald worden. Ervoor kiezen om bijvoorbeeld in november op vakantie te gaan en veel goedkoper uit te zijn.

Het onderwijsmodel is wel duurder dan dat van een normale basisschool. Maar omdat De School ervoor heeft gekozen kinderopvang bij de school te integreren, hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

Op een flexibele school is er veel ruimte voor de kinderen en ouders, maar dat gaat niet ten koste van het onderwijs. De flexibele lestijden zijn daar een onderdeel van, maar dat is zeker niet het enige.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email