Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe seks echt voelt na je zwangerschap

Het is waarschijnlijk al eens met enige huivering in je hoofd opgekomen tijdens je zwangerschap. Zelfs vrouwen die niet zwanger zijn geweest denken er wel eens aan. Hoe zal je seksleven veranderen nadat je bent bevallen? Eén van de belangrijkste redenen waarom vrouwen vragen om een keuzersnede is omdat ze zich zorgen maken over hun vagina , zegt Mary Jane Minkin, klinisch professor in de verloskunde en gynaecologie aan de Yale University School of Medicine.

Tot nu toe is er beperkt onderzoek gedaan dat niet overtuigend is. Een nieuwe studie in BJOG : een internationale journal van Obstetrie en Gynaecologie vergelijkt het seksleven van vrouwen na een vaginale bevalling en die van vrouwen die een keizersnede hebben gehad. De onderzoekers bekeken 165 vrouwen die minstens een jaar geleden bevallen waren. Hierbij werd gekeken naar de verschi;len in intravaginale druk tussen deze twee groepen met behulp van een vaginale drukmeter (in wezen een kunstmatige penis).

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die vaginaal bevielen een lagere intravaginale druk hadden dan vrouwen met een keizersnede. Dit wil zeggen dat het minder strak was. Dit betekent echter niet dat hun seksleven hieronder te lijden had, in feite was er geen verschil in seksuele bevrediging  tussen de twee groepen vrouwen.

Eerder onderzoek over dit onderwerp is net zo tegenstrijdig . Uit een studie uit 2009 bleek dat vrouwen die een geplande keizersnede hadden de meeste kans hadden om seks te hebben binnen 8 weken na de bevalling en het minst last hadden van seksuele ongemakken. Uit een andere kleine studie in 2004 bleek dat de spierkracht van de bekkenbodem lager was na een vaginale bevalling dan bij een keizersnede, hoewel het nog steeds niet van invloed had op de seksuele functie.

Dus is het mogelijk dat je vagina drastisch zal veranderen na de bevalling? Misschien. ” De vagina is een groeiend orgaan, ” zegt Minkin. ” Dus tenzij je een 12 kind van 12 pond krijgt via een vaginale bevalling, moet de vagina uiteindelijk weer de normale vorm krijgen. Je moet niet direct in paniek raken, maar het kan een paar maanden duren “Het kan echt kan helpen om de druk op je bekkenbodem te beperken, bijvoorbeeld door zo dicht mogelijk bij je ideale lichaamsgewicht moet blijven tijdens je zwangerschap, omdat die van invloed is op de kracht die wordt uitgeoefend op je bekkenbodem.”

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email