Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap geeft hersenen van baby’s een boost

NaamloosIn diverse wetenschappelijke onderzoeken wordt bewijs geleverd dat lichaamsbeweging de hersenontwikkeling positief beïnvloedt.
In de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn, werd een koppeling gemaakt tussen beweging en de gezondheid van de hersenen van ouderen, volwassenen van middelbare leeftijd en kinderen. Drie onderzoekers van de Universiteit van Montreal hadden het vermoeden dat hetzelfde zou gelden voor baby’s die nog in de baarmoeder zitten en zijn dit vervolgens gaan onderzoeken.

Het betreffen Dave Ellemberg en Daniel Curnier , twee hoogleraren van Kinesiologie afstudeerder Elise Labonte-LeMoyne. In het onderzoek werden vrouwen onderzocht die in hun eerste trimester van de zwangerschap zaten en willekeurig werden toegewezen aan een “actieve ” of ” sedentaire ” groep . Vrouwen in de actieve groep werd geadviseerd om ten minste 20 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen (ten minste 55 % van hun maximale capaciteit), ten minste drie keer per week tijdens hun tweede en derde trimester. Vrouwen in de sedentaire groep moesten vooral weinig aan beweging doen. Zij mochten slecht 12 minuten per week aan matige lichaamsbeweging doen.

Nadat de baby’s werden geboren, testten de onderzoekers hun hersenen om te zien of ze de verschillen konden waarnemen tussen baby’s van wie de moeders aan lichaamsbeweging hadden gedaan versus baby’s van wie de moeders dit niet hadden gedaan.

De onderzoekers hebben 8 tot 12 dagen oude baby’s voorzien van gespecialiseerde doppen die elektrische activiteit in de hersenen detecteren. Vervolgens werd gewacht totdat de baby’s in slaap vielen. Zodra de baby’s in slaap waren gevallen, lieten de wetenschappers een reeks van klanken afspelen. Een aantal nieuwe klanken en een aantal bekende klanken. Vervolgens werd de reactie van de hersenen van de baby’s gemeten. De baby’s van wie de moeder aan lichaamsbeweging had gedaan bleek inderdaad meer volwassen hersensen te hebben in vergelijking met de baby’s van wie de moeders dit niet hadden gedaan.
De resultaten maandag gepresenteerd bij de Neuroscience 2013 bijeenkomst in San Diego te bestuderen .

De onderzoekers zijn optimistisch en van mening dat zwangere vrouwen aangemoedigd moeten worden om aan lichaamsbeweging te doen, omdat dit een verschil kan maken voor de toekomst van hun kind.

De onderzoekers blijven de baby’s volgen totdat ze op zijn minst 1 jaar oud , om te zien of de voordelen van prenatale lichaamsbeweging ook duurzaam zijn. Naast het auditief geheugen, evalueren zij ook de cognitieve , motorische en taalontwikkeling van de kinderen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email