Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Kinderen verstikken zich in voedsel door onwetendheid ouders

Het komt nog bijzonder vaak voor dat een kind zich verstikt in voedsel, terwijl dit door ouders heel gemakkelijk te voorkomen is. Volgens kinderarts Fieke Slee en brandwondenchirurg Marielle Vehmeijer zijn ouders nog te onwetend en vraagt dit om actie en het verspreiden van de noodzakelijke kennis.

Voedsel

Voedsel veroorzaakt in het grootste aantal gevallen tot verstikking. Denk aan cherrytomaatjes, druiven en knakworsten. Vooral in eerste instantie onschuldig ogende fruit- en groentensoorten. Die moeten echt in stukjes gesneden worden. Voedsel wordt gevolgd door munten, ballonnen of ander speelgoed. Het aantal kinderen dat stikt in een stukje fruit is echter de laatste jaren toegenomen.

Bewustwording ouders

De artsen vinden het belangrijk dat ouders worden gewaarschuwd voor de verstikkingsgevaren en wat zij zelf kunnen doen voordat er noodhulp aanwezig is. Hierbij willen zij tv spotjes gaan inzetten die gaan over verstikking in en rondom het huis.  Ook stemmen de artsen momenteel af met een grote winkelketen over het plaatsen van waarschuwingsstickers op fruit. Waarbij de melding zou zijn ‘snijd mij in vieren’.

Tips om verstikking te voorkomen

Enkele tips om verstikking bij je kind te voorkomen zijn:

  • Zachte en ronde fruit- en groentesoorten kunnen vervormen en kunnen daardoor de luchtpijp van je kind afsluiten. Snijd deze daarom altijd in vieren.
  • Van de voedselsoorten leiden knakworsten het vaakst tot een dodelijke verstikking bij kinderen omdat ze dezelfde grootte als een luchtpijp en samendrukbaar zijn. Knakworsten kun je daarom het beste overdwars doorsnijden en vervolgens stukjes van een centimeter afsnijden.
  • Knoopbatterijen zijn ook gevaarlijk voor je kind. Voorkom dat je kind deze te pakken krijgt door het klepje van je afstandsbediening vast te plakken.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email