Rust, regelmaat en ritme belangrijk voor een rustige baby
Onrustige baby’s hebben in veel gevallen een tekort aan slaap en zijn oververmoeid. Dit kan ontstaan wanneer ouders
vermoeidheidsignalen van baby’s niet goed interpreteren en vanuit hun warme oudergevoelens zullen reageren op het huilen van hun baby door het te troosten en op te pakken.
De drie R-en waren èn zijn nog steeds drie belangrijke elementen bij de zorg voor baby’s om onrust, overmatig huilen en weinig slapen te voorkomen en te verhelpen. De drie R-en staan voor Rust, Regelmaat en Ritme. Het zijn handvaten die als leidraad aangehouden kunnen worden en een uitkomst bieden voor ouders en verzorgers. Niet alleen het kind wordt namelijk rust gegund, de ouders en verzorgers daarmee ook, wat uiteindelijk ook in het belang van het kind is.
Rust
Door je baby rust te gunnen om goed te kunnen slapen worden veel problemen met betrekking tot onrust voorkomen. Dit betekent dat je niet te vaak op stap gaat, je baby niet te veel blootstelt aan verschillende prikkels als speelgoed, geluid van radio en televisie en je baby in het eigen bedje laat slapen in plaats van in de box in een omgeving waar er voortdurend prikkels zijn. Hierbij houd je rekening met het karakter van je baby wat hem al dan niet meer of minder gevoelig maakt voor prikkels van buitenaf.
Regelmaat en Ritme
Je kan je kind regelmaat en ritme bieden door gedurende een dag de activiteiten in een vaste volgorde aan te bieden. Deze volgorde is namelijk slapen, wakker worden, verschonen/voeden, spelen en vervolgens weer slapen. De speeltijd bestaat uit een periode spelen/knuffelen bij de ouder op schoot, waarna alleen gespeeld wordt in de box. In de box kan de baby zelf spelen en bepalen hoeveel prikkels het opzoekt. De baby leert op deze manier zichzelf te vermaken. Na een tijdje in de box zal het kindje weer moe worden. Zodra signalen van vermoeidheid zichtbaar worden wordt het kindje wakker in bed gelegd.
Achtergrond van het vaste ritme van slapen, wakker worden, verschonen/voeden, spelen en slapen, is dat een kind dat net geslapen heeft goed uitgerust is, daardoor goed zal drinken waarna het voldaan kan slapen tot de volgende voeding. Een afwijkend schema, waarbij het voeden van een baby bijvoorbeeld pas plaatsvindt nadat hij een uur wakker is, kan een tegengesteld effect hebben met als risico een vicieuze cirkel van onrust en gehuil. Een moe kind dat gevoed wordt heeft immers te weinig energie om goed te eten, zal daardoor niet voldaan gaan slapen, en heeft hierdoor slechts korte slaapjes die hem oververmoeid en huilerig maken. Vaak zul je als ouder het gehuil van je baby ook willen beantwoorden door te troosten, wat de situatie onbedoeld verder verslechterd.
De richtlijnen voor het ritme zijn afhankelijk van de leeftijd. Zo zal een baby van 6 weken bijvoorbeeld idealiter maximaal een uur wakker zijn voor het voeden, verschonen en spelen om vervolgens 2-3 te gaan slapen tot de volgende voeding, waar een kind van 6 maanden al 2 uur wakker is en slaapjes heeft van nog maar 2 uur.
Door het bieden van rust, regelmaat en ritme wordt de wereld van een kind voorspelbaar. Het zal bijvoorbeeld leren dat de ouder de meeste aandacht geeft na de voeding op schoot en dat hij in bed geen aandacht meer krijgt. Deze voorspelbaarheid en herkenning geven je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen in de omgeving en zichzelf.
Wanneer je baby onrustig is of veel huilt en regelmaat wilt aanbrengen is het natuurlijk wel van belang dat wordt uitgesloten dat er geen lichamelijke oorzaak . Bij borstvoeding moet je er daarbij zeker van zijn dat het kind voldoende voeding krijgt en het huilen geen teken van honger is. Dit bepaal je in overleg met een arts of het consultatiebureau. Tot slot zul je als ouder ook altijd naar je eigen gevoelens moeten blijven luisteren, als je het gevoel hebt dat er iets anders speelt.