Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Een testament is belangrijk als je kinderen hebt

Wanneer je kinderen krijgt, willen ouders graag dat alles goed geregeld is mocht er onverhoopt iets met hen gebeuren. Dit kun je het beste vast laten leggen in een testament. In je testament leg je vast wie je kostbare bezittingen krijgt en – belangrijker – wie jij wilt dat er dan voor je kind gaat zorgen.

Voogdij
Wanneer jij komt te overlijden, wil je waarschijnlijk dat je kinderen bij je partner blijven. Maar wat gebeurt er met je kinderen wanneer jullie beiden wat overkomt? Als er niets is vastgelegd kan de rechter je kinderen toewijzen aan iemand die jij niet als voogd zou hebben gekozen. Overigens kun je de voogde over je kinderen tegenwoordig ook online en kostenloos via de rechtbank vastleggen. Voor meer informatie zie https://loket.rechtspraak.nl/burgers/familiezaken/48.

Nalatenschap als je getrouwd of geregistreerd partner bent
Behalve devoogdij van je kinderen, is een testament ook bedoeld om de verdeling van de bezittingen van jou en je partner te regelen. Wanneer je geen testament hebt, wordt je nalatenschap behandeld volgens het erfrecht. En dat is afhankelijk van jouw burgerlijke staat. Wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partner bent worden je bezittingen eerlijk verdeeld tussen je partner en je kinderen. Je kinderen krijgen echter voorlopig geen geld in handen. In het nieuwe erfrecht is bepaald dat hun kindsdeel wordt uitbetaald wanneer je partner ook komt te overlijden (of eventueel bij faillissement of schuldsanering). Dit voorkomt dat je partner jullie huis of andere bezittingen zou moeten verkopen om de erfdelen van de kinderen te betalen.

Nalatenschap als je niet getrouwd bent
Als jij en je partner niet getrouwd zijn en samenwonen ligt de situatie heel anders. Wanneer jullie geen samenlevingscontract hebben, geen kinderen en geen testament, wordt je nalatenschap verdeeld tussen je ouders en eventuele broers en zussen. Wanneer jij kinderen hebt – met je huidige partner of van een vorige partner – erven je kinderen alles. Ook wanneer jullie een samenlevingscontract hebben, zijn jij en je partner niet automatisch elkaars erfgenamen. Om ervoor te zorgen dat jullie gemeenschappelijke goederen aan de langstlevende toebedeeld worden Om dit te bereiken moet jullie samenlevingscontract een verblijfsbeding bevatten.

Notaris
Voor een testament kun je terecht bij een notaris. Die kan je helpen met het opstellen van jouw testament. Je testament wordt geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Dit register houdt bij door welk persoon op welke datum en bij welke notaris een testament is gemaakt. De notaris geeft deze informatie door, maar niet wat er inhoudelijk in het testament staat. Na een overlijden, wordt er – meestal via een notaris – bij het register geïnformeerd of er een testament is. De notaris die het testament heeft opgesteld, zal dan aan direct belanghebbenden de inhoud van het testament bekendmaken. De kosten voor het laten opmaken van een testament liggen omstreeks de €150 en €200.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email