Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Elke zwangerschap kent minimaal 1 risico

Bij elke vrouw is minstens één risicofactor aanwezig in haar zwangerschap, zoals een hogere leeftijd, een slechtere gezondheid of minder ideale werkomstandigheden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC op basis van vanaf 2006 verzamelde gegevens van meer dan 60.000 vrouwen via de website ZwangerWijzer.

Elke zwangere vrouw heeft één risico

Onderzoekers van het Erasmus MC die de gegeven hebben geanalyseerd komen tot de conclusie dat bijna elke vrouw te maken heeft met minimaal één risicofactor voor een zwangerschap in haar leefstijl, gezondheid, familie of werkomstandigheden. Risicofactoren lopen uiteen van het werken met schadelijke stoffen tot het hebben van een erfelijke ziekte in de familie tot het slikken van onvoldoende foliumzuur. Uit het onderzoek blijkt wel dat bepaalde risico’s vaker voorkomen onder bepaalde groepen vrouwen. Ook kunnen risico’s beter voorspeld worden door bijvoorbeeld te kijken naar de leeftijd, etniciteit of de woonomgeving van de zwangere vrouw. De gegevens biedt goede informatie voor huisartsen en verloskundigen om zorg tijdens en na de zwangerschap beter om een specifieke vrouw aan te passen.

De vragenlijst op ZwangerWijzer is opgesteld door het Erfocentrum van het Erasmus MC en is een instrument om de risico’s van een zwangerschap te bepalen. De vragenlijst wordt vaak gebruikt door verloskundigen als hulpmiddel bij consulten met zwangere vrouwen. Het doorlopen van de vragenlijst geeft inzicht in factoren die van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid, zwangerschap of de gezondheid van de baby.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email