Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat je eet voordat je zwanger wordt heeft effect op genen baby

voedingDe soorten voedsel die een vrouw eet, vóórdat ze zwanger wordt, kunnen een effect hebben op de ontwikkeling van de genen van haar baby. Dit is met name het geval wanneer er  sprake was van tekorten in het dieet van de moeder. Deze studie is gepubliceerd in de journal Nature Communications en is de eerste studie die laat zien dat een omgevingsfactor in de eerste dagen van de DNA ontwikkeling, een lange termijn effect kan hebben.

De onderzoekers hebben niet onderzocht hoe deze genetische veranderingen effect hebben hoe de algehele foetale gezondheid de gezondheid van het kind later in de tijd kan beïnvloeden. Ook hebben zij maar 6 genen meegenomen in het onderzoek. Maar er zijn gelijksoortige studie gedaan die aantonen dat deze genetische wijzigingen de risico’s op bepaalde ziekten zoals diabetes, maar ook mentale ziekten zoals autisme kunnen vergroten.

Kan een dieet ook effect hebben op andere genen? Wat is de biologische impact van deze (DNA) modificaties? “Op dit moment hebben we nog geen antwoord op deze vragen”, zegt een voedingsdeskundige die heeft bijgedragen aan het onderzoek. Maar onderzoek dat we hierop volgend al hebben uitgevoerd, maar nog niet gepubliceerd, toont aan dat het effect heeft. Het onderzoeksteam ontdekte dat genen door voeding aan- of uitgezet kunnen worden in de eerste fase van de embryo ontwikkeling. Het team onderzocht verschillende vitamine B soorten en voedingssoorten in relatie tot de 6 genen.  Wanneer deze vitamine- en voedingssoorten minder voorkwamen in het bloed van de moeder, dan lieten de 6 genen minder activiteit zien.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email